"Šume Srpske" duguju milione maraka

Javno preduzeće „Šume Srpske“ opštinama u Srpskoj duguju milione maraka na ime rente za sječu i prodaju šume sa područja tih lokalnih zajednica. Kada će i da li će dug biti isplaćen?

Republika Srpska 30.10.2016 | 20:00
"Šume Srpske" duguju milione maraka
Kako naplatiti svoje pare? Pitanje je na koje opštine u Republici Srpskoj, i to većinom nerazvijene, nemaju odgovor. Na njihovoj strani je zakon, koji jasno definiše koji procenat od posječene i prodate šume gazdinstva treba da uplate lokalnoj zajednici.

Međutim, u Srpskoj je postala praksa da zakone ne poštuju oni koji imaju političku moć. Javno preduzeće „Šume Srpske“ samo opštini Sokolac duguju više od pola miliona maraka.

Zbog više od pola miliona maraka koje im duguje Šumsko gazdinstvo „Romanija“, opština Sokolac ne može da izmiri obaveze prema poreskoj upravi i budžetskim korisnicima, a u pitanje je doveden i rad nekih ustanova kao što je sokolačko obdanište. Šumarstvo nije u stanju, ili ne želi ni da isporuči ogrev za sokolačku Toplanu.

Odgovor na pitanje koliko duguju i zašto ne poštuju obeveze prema opštinama, potražili smo i u Javnom preduzeću „Šume Srpske“. Pred kameru neće, ne žele ili ne smiju, ali su na naša pitanja odgovorili sa dvije-tri rečenice u kojima priznaju da su njihove obaveze prema opštinama do 31. decembra prošle godine iznosile 6,5 miliona maraka.

Taj dug je reprogramiram na period od 36 mjeseci, što znači do kraja 2018. godine. Obaveze prema lokalnim zajednicama za prvi, drugi i teći kvartal ove godine su veće d 12,5 miliona maraka, a u „Šumama Srpske“ tvrde da su do sada isplatili više od 8,5 miliona, dok će ostatak od 4,5 miliona biti uplaćen najkasnije do kraja januara naredne godine.



(BN televizija)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

pero

30.10.2016 19:07

Treba gsp Bjelica da digne narod i blokira im odlazak u sjecu sume,blokirati im mehanizaciju pa neka sjede u zgradi sumarije dok god ne plate sve i marku

ODGOVORITE
Name

re pero

30.10.2016 19:33

Gospodine, prvo treba kofiskovanom domacinu vratiti njegovo pa neka sijeku svoju djedovinu.Sve su oporezovali pod sloganom integracije u EU a sto njima pase onda vaze zakoni iz SFRJ. Konkretno,Sume,Rudnici i ostali prirodni resursi kao da im je to cacevina...!

Name

Sumar

30.10.2016 19:09

Ti partiski direktorcici ,sto je najgore nikom ne odgovaraju za svoje ne znanje i bogacenje.Zato sve sto se zove Srpske,sume,poste,zeljeznice...sve je u debelom minusu.

ODGOVORITE
Name

modeli

30.10.2016 19:31

Ne dirajte Supe Srpske! da samo vidite kakve ribe rade tu, gledam ih svaki dan na pauzi ! najbolje da mi drvosjece iz Drinica i Sokoca dodju... zivjelo zaposljavanje po nestrucnosti

ODGOVORITE
Name

Vukota

30.10.2016 20:33

Bitno je da se sa Lanacom dogovara nabavka SAP, i da ce opet 5 milona da ode u partijske dzepove, kao sto je otislo sa elektroprivredu, poresku upravu, elektroprenos ....samo pljackajte ali i to SIPA prati i evidentira, bice veselo kada krene da se odmotava pljacka je koje niko nece moci opravdati koje je napravljeno sa SAP.

ODGOVORITE
Name

Softwear

30.10.2016 23:27

SAP uvodjenje bolje pere pare od izgradnje auto-puta.

Name

Pixy

31.10.2016 07:36

Patriotska vlast je potrošila 5 budžeta unaprijed za naše dobro, nisu oni to zbog sebe.

ODGOVORITE