Чудотворна икона у Манастиру Осовица

Више хиљада вјерника из србачке и сусједних општина на свечан начин данас је дочекало чудотворну икону Пресвете Богородице, која ће по угледу на чудотворни лик Тројеручице насликана, окована и освећена у манастиру Хилендар трајно остати у обновљеном манастиру Осовица код Српца.

Република Српска 30.10.2016 | 18:15
Чудотворна икона у Манастиру Осовица
Чудотворна икона је протеклих седам дана боравила у бањалучком Храму Свете Тројице, гдје су је свакодневно посјећивале и велике колоне вјерника. Они који нису имали могућност да се поклоне и целивају икону, моћи ће да то ураде у Манастиру Осовица.

Обраћајући се присутним вјерницима у Осовици, владика Јефрем је казао да је ово велики догађај за овај манастир, који је обновљен након 300 година на темељима бившег средњовјековног манастира, али и за овдашњи народ и српски народ шире регије.

Владика је подсјетио да је икона била у власништву светог Јувана Дамаскиног коме је, по наређењу калифа из Дамаска, одсјечена рука, а када се свети Јован Дамаскин молио пред иконом Пресвете Богородице, спајајући одсјечену руку са тијелом, она му је зарасла.

„Данас смо се сабрали у ову нашу светињу у обнови, у васкрснућу нашег Манастира Осовица, са посебним, великим разлогом – дошла је икона чудотворна Пресвете Богородице која ће овдје и остати и бити централна светиња ове породице и наше епархије“, нагласио је епископ Јефрем.



„Икона је велики благослов божији за свету обитељ Епархије бањалучке, али и све људе добре воље који долазе овдје и који живе у нашим крајевима. Манастир Осовица и народ вјерујући добио је заштитника, дошла нам је икона Пресвете Богородице Тројеручице из свете царске ларве манастира Хилендара, као благослов братије Хилендара по благослову и молитви епископа Јефрема“, изјавио је јеромонах Теофил, намјесник манастира Осовица.

Он је додао да је након шест година изградње овај божји храм у завршној фази обнове, а данас је освештан и манастирки конак. Изграђене су двије цркве посвећене светом Великомученику Прокопију и Николају, а наредне године биће организовано саборно освећење. И посјетилаца је све више, нарочито о празницима.

Након свечаног дочека чудотворне иконе, обављена је архијерејска литургија, коју је предводио владика Јефрем уз саслужење великог броја свештеника бањалучке еперхије. Прочитана је и акатиста Пресветој Богородици, те освештан новосаграђени манастирски конак. Кум конака је Недељко Смиљанић из Нове Веси.

Владика се посебно похвалио и благословио једног од најзаслужнијих активиста за долазак чудотворне иконе Зорана Лекића.

„Захваљујући чудотворној икони Пресвете Богородице Тројеручице, Манастир Осовица може да се сматра великим чедом духовног манастира Хиландара“, са поносом је истакао епископ бањалучки, господин Јефрем на данашњој светковини у Манастиру Осовица код Српца.

(С.К/БН телевизија)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЗИПА

30.10.2016 20:09

Нека ми драги Бог опрости али имам страх да не заврси као Јасеновацка градја или архива.Тако ти је то код нас Срба када је у питању несто СВЕТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО Микиц

30.10.2016 23:06

СРБима испод Мотајице је недостајало СВЕТИЛИСТЕ попут Манастира Осовице, који це од сада да буде СРБски народни и духовни центер и мјесто окупљањс за све Правиславне СРБе Светог Саве из СРБацке Опстине и сире. Манастир це сада поново својим постојањем да прати и сведоци о успјесима и падовивама СРБског Народа. Хвала Преосвеценом Владици Јефрему, ктиторима и прилозницима на подизању ове СРБске Светиње који це бити кроз вијекиве који долазе стуб Истине и тврдјава СРБства. Ако Манастир недај БОЗЕ поново буде од непријатеља Бога и СРБства: Православља и Светосавља због греха насих разорен и срусен, СРБи као народ Светог Саве који буду презивјели нова страдања, патње и разарања својих Светиња поново це свој манастир да обнове са љубављ исто као и сада, триста година послије његовог разарања. СРБСКО ЈЕ БИЛО И БИЦЕ, КО ДОЗИВИ И ВИДЕЦЕ!