Čudotvorna ikona u Manastiru Osovica

Više hiljada vjernika iz srbačke i susjednih opština na svečan način danas je dočekalo čudotvornu ikonu Presvete Bogorodice, koja će po ugledu na čudotvorni lik Trojeručice naslikana, okovana i osvećena u manastiru Hilendar trajno ostati u obnovljenom manastiru Osovica kod Srpca.

Republika Srpska 30.10.2016 | 18:15
Čudotvorna ikona u Manastiru Osovica
Čudotvorna ikona je proteklih sedam dana boravila u banjalučkom Hramu Svete Trojice, gdje su je svakodnevno posjećivale i velike kolone vjernika. Oni koji nisu imali mogućnost da se poklone i celivaju ikonu, moći će da to urade u Manastiru Osovica.

Obraćajući se prisutnim vjernicima u Osovici, vladika Jefrem je kazao da je ovo veliki događaj za ovaj manastir, koji je obnovljen nakon 300 godina na temeljima bivšeg srednjovjekovnog manastira, ali i za ovdašnji narod i srpski narod šire regije.

Vladika je podsjetio da je ikona bila u vlasništvu svetog Juvana Damaskinog kome je, po naređenju kalifa iz Damaska, odsječena ruka, a kada se sveti Jovan Damaskin molio pred ikonom Presvete Bogorodice, spajajući odsječenu ruku sa tijelom, ona mu je zarasla.

„Danas smo se sabrali u ovu našu svetinju u obnovi, u vaskrsnuću našeg Manastira Osovica, sa posebnim, velikim razlogom – došla je ikona čudotvorna Presvete Bogorodice koja će ovdje i ostati i biti centralna svetinja ove porodice i naše eparhije“, naglasio je episkop Jefrem.



„Ikona je veliki blagoslov božiji za svetu obitelj Eparhije banjalučke, ali i sve ljude dobre volje koji dolaze ovdje i koji žive u našim krajevima. Manastir Osovica i narod vjerujući dobio je zaštitnika, došla nam je ikona Presvete Bogorodice Trojeručice iz svete carske larve manastira Hilendara, kao blagoslov bratije Hilendara po blagoslovu i molitvi episkopa Jefrema“, izjavio je jeromonah Teofil, namjesnik manastira Osovica.

On je dodao da je nakon šest godina izgradnje ovaj božji hram u završnoj fazi obnove, a danas je osveštan i manastirki konak. Izgrađene su dvije crkve posvećene svetom Velikomučeniku Prokopiju i Nikolaju, a naredne godine biće organizovano saborno osvećenje. I posjetilaca je sve više, naročito o praznicima.

Nakon svečanog dočeka čudotvorne ikone, obavljena je arhijerejska liturgija, koju je predvodio vladika Jefrem uz sasluženje velikog broja sveštenika banjalučke eperhije. Pročitana je i akatista Presvetoj Bogorodici, te osveštan novosagrađeni manastirski konak. Kum konaka je Nedeljko Smiljanić iz Nove Vesi.

Vladika se posebno pohvalio i blagoslovio jednog od najzaslužnijih aktivista za dolazak čudotvorne ikone Zorana Lekića.

„Zahvaljujući čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice Trojeručice, Manastir Osovica može da se smatra velikim čedom duhovnog manastira Hilandara“, sa ponosom je istakao episkop banjalučki, gospodin Jefrem na današnjoj svetkovini u Manastiru Osovica kod Srpca.

(S.K/BN televizija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ZIPA

30.10.2016 20:09

Neka mi dragi Bog oprosti ali imam strah da ne zavrsi kao Jasenovacka gradja ili arhiva.Tako ti je to kod nas Srba kada je u pitanju nesto SVETO.

ODGOVORITE
Name

MIHAILO Mikic

30.10.2016 23:06

SRBima ispod Motajice je nedostajalo SVETILISTE poput Manastira Osovice, koji ce od sada da bude SRBski narodni i duhovni center i mjesto okupljanjs za sve Pravislavne SRBe Svetog Save iz SRBacke Opstine i sire. Manastir ce sada ponovo svojim postojanjem da prati i svedoci o uspjesima i padovivama SRBskog Naroda. Hvala Preosvecenom Vladici Jefremu, ktitorima i priloznicima na podizanju ove SRBske Svetinje koji ce biti kroz vijekive koji dolaze stub Istine i tvrdjava SRBstva. Ako Manastir nedaj BOZE ponovo bude od neprijatelja Boga i SRBstva: Pravoslavlja i Svetosavlja zbog greha nasih razoren i srusen, SRBi kao narod Svetog Save koji budu prezivjeli nova stradanja, patnje i razaranja svojih Svetinja ponovo ce svoj manastir da obnove sa ljubavlj isto kao i sada, trista godina poslije njegovog razaranja. SRBSKO JE BILO I BICE, KO DOZIVI I VIDECE!