Таласи из Италије стигли у БиХ 60 секунди послије

Инструменти Републичког сеизмолошког завода из Бањалуке регистровали су италијански земљотрес јутрос око 7:40, док је његов талас до крајева БиХ дошао након 60 секунди.

Босна и Херцеговина 30.10.2016 | 15:02
Таласи из Италије стигли у БиХ 60 секунди послије
"Регистровали смо земљотрес у истој зони жаришта као и онај који је забиљежен 26. октобра. Ипак, овај од јутрос је био јачи и износио је 6,5 степени по Рихтеру, а забиљежили смо га јутрос у 7:40", потврђено је за Клиx.ба из Републичког сеизмолошког завода.

Сњежана Цвијић-Амулић, начелник Одјелења за опсерваторску сеизмологију, објаснила је разлоге што се подрхтавање тла у Италији осјетило и у Босни и Херцеговини.

"С обзиром да је земљотрес био јак, он се могао осјетити на територији цијеле БиХ. Ипак, најчешће су га осјетили грађани на вишим спратовима небодера. Ефекат се осетио на тај начин да су се висећи предмети њихали што је карактеристично за земљотресе који се десе на удаљеним епицентралним зонама", казала је Цвијић-Амулић.

Ако смо у епицентралној зони или јако близу ње, објашњава она, грађани осјете подрхтавање које траје свега неколико секунди. С обзиром на удаљеност Италије, овога пута је ријеч о површинским таласима који до БиХ долазе у виду благог љуљања чак и једну минуту након тренутка земљотреса.

Италијански земљотрес се у крајевима БиХ осјетило углавном у подручју западне БиХ, у Бихаћу, Приједору и Бањалуци, али и на подручју јужне Херцеговине.

(Клиx.ба)

Коментари / 0

Оставите коментар