Фирме без радника зарађују милионе

Чак 273 фирме у Републици Српској оствариле су добит у прошлој години, иако нису запошљавале ниједног радника, открива пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 30.10.2016 | 14:33
Фирме без радника зарађују милионе
Према подацима Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) међу фирмама без радника има и оних чији је профит премашио милион марака.

Занимљиво је да се на листи најпрофитабилнијих фирми без радника налазе и оне које се баве изградњом, производњом и прерадом.

Највећу зараду, 1,85 милиона КМ, лани је остварила фирма регистрована у Требињу „ФРОНТИЕР АДВИСОРY“.

Ова фирма основана је 2014. године, а бави се савјетовањем које се односи на пословање и остало управљање. Власник и директор овог предузећа је Вељко Куштров.

Одмах из требињске фирме по заради налази се предузеће „Билфингер ВАМ Анлагентецхник ГмбХ Бранцх Оффице“ које се бави изградњом стамбених и нестамбених зграда.

Добит ове фирме из Источног Сарајева лани је износила 938.914 КМ. Ради се о пословној јединици аустријске фирме Билфингер ВАМ Анлагентецхник ГмбХ. Ова пословна јединица је основана 2014. године, а њен заступник је Јоацхим Ернст Неулингер.



Савјетовањем је 318.882 КМ без радника зарадила и бањалучка фирма “Тризма ГС”. Власник овог предузећа је београдско Друштво за пружање услуга „Тризма“.

Пољопривредна задруга „Балатунка“ из Бијељине које се бави прерадом и конзервисањем воћа и поврћа имала је профит од 263.449 КМ. Директор задруге је Драган Сарић који је уједно и један од власника.

Слиједи неколико бањалучких фирми које се баве производњом осталих производа од пластичних маса, куповином и продајом сопствених некретнина, изнајмљивањем и пословањем сопственим некретнинама или некретнинама узетим у закуп (лизинг), куповином и продајом сопствених некретнина, изградњом стамбених и нестамбених зграда.

То су фирма „Декорпласт“, власништво Драгана Којчиновића, чија зарада је износила 250.887 КМ, затим „Нова Реал Естате“ са профитом од 237.347 КМ, „Бел Инвест“ са 227.466 КМ, „Емона“ са 203.075 КМ те „Нивак Цонструцтион БА“ са зарадом од 194.612 КМ.

Задња на листи десет фирми које су имале највећу зараду је фирма из Прњавора „Д.Е.С“ која се бави осталом трговином на мало новим производима у специјализованим продавницама.

Близу 900 фирми послује без радника!

Иначе у Републици Српској је на крају прошле године радило 881 предузеће и задруга без иједног запосленог радника.

„Ове фирме, гледајући биланс успјеха, су пословно активне. Збирно су исказале 40,8 милиона КМ укупног прихода и 58,8 милиона КМ укупног расхода, што значи да су укупно гледајући сва предузећа остварила негативан финансијски резултат“, казали су у АПИФ-у.

Ово су фирме које су доставиле финансијске извјештаје АПИФ-у, али број оних које су регистроване, али не обављају никакву дјелатност и немају радника је далеко већи.

Члан Удружења економиста Републике Српске „СWОТ“ Предраг Дудуковић каже за ЦАПИТАЛ да законом није прописано да директор предузећа мора бити у радном односу те да је због тога могуће да фирма буде без иједног радника.

Међутим, он каже да у фирмама које остварују било какав промет неко мора да ради, а да постоји неколико могућности на који начин је то ријешено.

„Ту има свега. Фирме које имају промет, без обзира да ли послују у плусу или минусу, по логици, би требале да раде, а ако раде, требале би да имају запослене. Једна од могућности је да имају раднике који раде на црно. Друга могућност је да фирме остварују промет, немају запослених, али административне послове за њих обављају књиговодствени бирои или нека друга агенција. Трећа могућност је да изнајмљују раднике од неке агенције“, нагласио је Дудуковић.

Он је истакао да контролни органи врло једноставно могу утврдити на који од ова три начина фирме раде.

„У ангажовању књиговодственог бироа или радника путем агенције нема никаквог прекршаја. Има специфичних дјелатности и фирми које заиста немају потребе за радницима, али сигурно је да међу овим фирмама има и оних које имају раднике, али нису их пријавили“, нагласио је Дудуковић.

(Цапитал.ба)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Хн

30.10.2016 14:11

Једино такве и зарадјују у оваквој септицкој јами.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.10.2016 14:56

Хахаха тако је друг

Name

Павле

30.10.2016 14:15

Како фирме без радника зарађују милионе евра

ОДГОВОРИТЕ
Name

нормално

30.10.2016 14:15

Сад се питате засто немате пензија,засто су вам плате мале,откуд незапослени толики а онда изађе наш председник и каже омладина неће да ради.Код кога да раде видиш да се Бог почео бавити грађевином јел како да објасним ако није рад на црно другачије да неко без радника изгради зграде и оствари добит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роб

30.10.2016 15:47

Теско овим фирмама када за њих цује нас сидикат.Агенције за изнајмљивање радника.Но комент.

ОДГОВОРИТЕ