Firme bez radnika zarađuju milione

Čak 273 firme u Republici Srpskoj ostvarile su dobit u prošloj godini, iako nisu zapošljavale nijednog radnika, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.

Republika Srpska 30.10.2016 | 14:33
Firme bez radnika zarađuju milione
Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) među firmama bez radnika ima i onih čiji je profit premašio milion maraka.

Zanimljivo je da se na listi najprofitabilnijih firmi bez radnika nalaze i one koje se bave izgradnjom, proizvodnjom i preradom.

Najveću zaradu, 1,85 miliona KM, lani je ostvarila firma registrovana u Trebinju „FRONTIER ADVISORY“.

Ova firma osnovana je 2014. godine, a bavi se savjetovanjem koje se odnosi na poslovanje i ostalo upravljanje. Vlasnik i direktor ovog preduzeća je Veljko Kuštrov.

Odmah iz trebinjske firme po zaradi nalazi se preduzeće „Bilfinger VAM Anlagentechnik GmbH Branch Office“ koje se bavi izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada.

Dobit ove firme iz Istočnog Sarajeva lani je iznosila 938.914 KM. Radi se o poslovnoj jedinici austrijske firme Bilfinger VAM Anlagentechnik GmbH. Ova poslovna jedinica je osnovana 2014. godine, a njen zastupnik je Joachim Ernst Neulinger.Savjetovanjem je 318.882 KM bez radnika zaradila i banjalučka firma “Trizma GS”. Vlasnik ovog preduzeća je beogradsko Društvo za pružanje usluga „Trizma“.

Poljoprivredna zadruga „Balatunka“ iz Bijeljine koje se bavi preradom i konzervisanjem voća i povrća imala je profit od 263.449 KM. Direktor zadruge je Dragan Sarić koji je ujedno i jedan od vlasnika.

Slijedi nekoliko banjalučkih firmi koje se bave proizvodnjom ostalih proizvoda od plastičnih masa, kupovinom i prodajom sopstvenih nekretnina, iznajmljivanjem i poslovanjem sopstvenim nekretninama ili nekretninama uzetim u zakup (lizing), kupovinom i prodajom sopstvenih nekretnina, izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada.

To su firma „Dekorplast“, vlasništvo Dragana Kojčinovića, čija zarada je iznosila 250.887 KM, zatim „Nova Real Estate“ sa profitom od 237.347 KM, „Bel Invest“ sa 227.466 KM, „Emona“ sa 203.075 KM te „Nivak Construction BA“ sa zaradom od 194.612 KM.

Zadnja na listi deset firmi koje su imale najveću zaradu je firma iz Prnjavora „D.E.S“ koja se bavi ostalom trgovinom na malo novim proizvodima u specijalizovanim prodavnicama.

Blizu 900 firmi posluje bez radnika!

Inače u Republici Srpskoj je na kraju prošle godine radilo 881 preduzeće i zadruga bez ijednog zaposlenog radnika.

„Ove firme, gledajući bilans uspjeha, su poslovno aktivne. Zbirno su iskazale 40,8 miliona KM ukupnog prihoda i 58,8 miliona KM ukupnog rashoda, što znači da su ukupno gledajući sva preduzeća ostvarila negativan finansijski rezultat“, kazali su u APIF-u.

Ovo su firme koje su dostavile finansijske izvještaje APIF-u, ali broj onih koje su registrovane, ali ne obavljaju nikakvu djelatnost i nemaju radnika je daleko veći.

Član Udruženja ekonomista Republike Srpske „SWOT“ Predrag Duduković kaže za CAPITAL da zakonom nije propisano da direktor preduzeća mora biti u radnom odnosu te da je zbog toga moguće da firma bude bez ijednog radnika.

Međutim, on kaže da u firmama koje ostvaruju bilo kakav promet neko mora da radi, a da postoji nekoliko mogućnosti na koji način je to riješeno.

„Tu ima svega. Firme koje imaju promet, bez obzira da li posluju u plusu ili minusu, po logici, bi trebale da rade, a ako rade, trebale bi da imaju zaposlene. Jedna od mogućnosti je da imaju radnike koji rade na crno. Druga mogućnost je da firme ostvaruju promet, nemaju zaposlenih, ali administrativne poslove za njih obavljaju knjigovodstveni biroi ili neka druga agencija. Treća mogućnost je da iznajmljuju radnike od neke agencije“, naglasio je Duduković.

On je istakao da kontrolni organi vrlo jednostavno mogu utvrditi na koji od ova tri načina firme rade.

„U angažovanju knjigovodstvenog biroa ili radnika putem agencije nema nikakvog prekršaja. Ima specifičnih djelatnosti i firmi koje zaista nemaju potrebe za radnicima, ali sigurno je da među ovim firmama ima i onih koje imaju radnike, ali nisu ih prijavili“, naglasio je Duduković.

(Capital.ba)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Hn

30.10.2016 15:11

Jedino takve i zaradjuju u ovakvoj septickoj jami.

ODGOVORITE
Name

re

30.10.2016 15:56

Hahaha tako je drug

Name

Pavle

30.10.2016 15:15

Kako firme bez radnika zarađuju milione evra

ODGOVORITE
Name

normalno

30.10.2016 15:15

Sad se pitate zasto nemate penzija,zasto su vam plate male,otkud nezaposleni toliki a onda izađe naš predsednik i kaže omladina neće da radi.Kod koga da rade vidiš da se Bog počeo baviti građevinom jel kako da objasnim ako nije rad na crno drugačije da neko bez radnika izgradi zgrade i ostvari dobit.

ODGOVORITE
Name

Rob

30.10.2016 16:47

Tesko ovim firmama kada za njih cuje nas sidikat.Agencije za iznajmljivanje radnika.No koment.

ODGOVORITE