Породице дипломата напуштају Истанбул

Стате Департмент је донио одлуку на основу безбједносних информација, које упућује да екстремистичке групе улажу велике напоре да нападну америчке држављане.

Свијет 30.10.2016 | 13:56
Породице дипломата напуштају Истанбул
Сједињене Америчке Државе су наложиле породицама запоселних у Америчком конзулату у Истанбулу да напусте Турску, саопштио је Стате Департмент.

"Стате Департмент је донио одлуку на основу безбједносних информација, које упућује да екстремистичке групе улажу велике напоре да нападну америчке држављане у подручјима Истанбула гдје станују или гдје се често налазе", наводи се у саопштењу.

Амерички конзулат ће остати отворен, рекли су из Стате Департмента, додајући да се њихова одлука не односи на друга дипломатска представништва.

Стате Департмент је и раније упозоравао на могуће нападе широм Турске.

Такође је савјетовао грађане САД-а да не путују у подручја југоисточне Турске те да је рискантно путовати било гдје у тој земљи.

Повећан број напада

Догађања у Сирији су се прелила у Турску, у којој се број напада ове године повећао.

Турске власти су, након напада који се десио у Анкари, у којем је погинуло најмање 34 људи, изразиле сумњу да је Америчка амбасада у Турској за напад знала раније.

"Информисали смо све америчке грађане у Анкари и турске запосленике наше амбасаде да је могућ напад. То увијек радимо", саопштили су тада из Амбасаде САД-а.

И Француска је након напада на аеродром Ататурк у Истанбулу, када је погинуло 47 људи, затворила нека своја дипломатска представништва.

Извор: Ал Јазеера/агенције

Коментари / 0

Оставите коментар