Сеоска имања у БиХ дају се у бесцијење

Сеоска имања се у БиХ продају по веома ниским цијенама, али купаца скоро да нема, а у прилог томе говори чињеница да један Сарајлија чак продаје имање од осам и по дунума, а уз земљу кућа долази гратис!

Босна и Херцеговина 30.10.2016 | 13:50
Сеоска имања у БиХ дају се у бесцијење
Имање се налази на селу, које припада општини Стари град, а како власник наводи, кућа је усељива и цијена имања износи 8.500 КМ. Кућа с окућницом, помоћним објектима и великом површином земље на селима у БиХ се може купити за 8.000 КМ па навише, зависно од стања и удаљености села.

Тако продавац из Добоја нуди кућу и три дунума земље за 8.000 КМ. "Кућа је у солидном стању, али разлог тако ниске цијене је што су цијене у паду када су у питању некретнине, а уз мало улагања можете добити јако лијепу кућу. Међутим, без обзира на то, потражња је мала, јер људи већином одлазе у станове, село се избјегава за живот", рекао је Дејан С. из Добоја.

Један продавац продаје имање у селу Козинци, код Градишке, које чине кућа и пет дунума земље, за 18.000 КМ, а на коментар неких да је то прејефтино он каже да је боље да земљу почне неко да обрађује, него да пропада, јер он живи у иностранству.

Из Агенције "Марић" из Модриче кажу да потражња за кућама на селу скоро и не постоји, упркос томе што су сеоска имања претјерано јефтина. "Сви бјеже у градове и потражња за становима стално је присутна, а куће скоро неће нико, вјероватно што око куће увијек мора да се ради и улаже", рекли су нам из ове агенције.

Демограф Стево Пашалић каже да је процес урбанизације у свијету веома велики, а у БиХ је ипак нешто спорија демографска транзиција иако већ узима данак.

"Попис становништва показао је да је скоро изједначен број сеоског и градског становништва, а ако томе додамо изумирање становништва и одлазак младих са села, велики је проблем и задатак на надлежним институцијама по овом питању", истиче Пашалић.

Извор: Независне

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

сви би у град

30.10.2016 13:28

Не мозес изаци у град од ових сељобера...смрди на све стране,досли са села И донијели сеоски зивот са собом...свињац до свињца....фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

За гадјане

30.10.2016 14:46

Сељака прозивас а твоји градјани сто форсирају псе који лају , узнемиравају комсилук , кењају на све стране а " господин " то не циси јер то је понизење за њега , и то не смрди. Болан лаксе ми је да продјем крај наорузаног цовјека него крај лика сто води теле од пса

Name

Кики

30.10.2016 20:36

Прво, то нису никаква имања а друго,то је прескупо. Нормално дулум земље,добре, је 1 000 км. Он продаје 5 дулума и неку страцару,сто се мора русит, за 18 000 и то негдје у вукојебини. Јос нек спусте цијене па мозда се неко и заебе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

31.10.2016 08:44

Ти очито немаш ништа па обезвређујеш туђе.

Name

Јоцо

05.05.2020 21:05

Ми смо земља сељака,ал не оних сто зиве на селу,него оних сто глуме господу....

ОДГОВОРИТЕ