Италију погодио најјачи земљотрес од 1980.

Италију је јутрос погодио најјачи земљотрес од 1980. године, саопштио је Европско-медитерански сеизмолошки центар.

Свијет 30.10.2016 | 10:28
Италију погодио најјачи земљотрес од 1980.
Након првог земљотреса који је био јачине 7,1 степен по Рицхтеру, услиједило је још 10 слабијих потреса.

На друштвеним мрежама су објављени снимци и фотографије уништених зграда. Мјештани су у паници и на улицама и не желе улазити у зграде.

Епицентар потреса, према првим извјештајима, био је око 68 км југо-западно од Перугиа и близу града Норциа, који је погођен са два узастопна потреса у сриједу навече који је изазвао велику штету.

Монаси и монахиње из оближњег манастира у Норцији трче малим уличицама тражећи спас, а велики је број ватрогасаца који су на терену и помажу људима. Срушена је и базилика Св. Бенедицта у Теремотту.

Агенција Франс прес наводи да је потрес погодио градове који су углавном били празни јер се становништво већ иселило због земљотреса који су забиљежени претходних дана, преноси Гуардиан.

Чуо се лавеж паса у напуштеним градовима Норцији, Цастелсантагелу, Преци и Виссу, гдје су становници напустили своје домове и спавају у аутомобилима или су преселили на обалу због земљотреса.

"Све се срушило. Видим огроман дим, ово је катастрофа“, рекао је Марцо Риналди, градоначелник Уссита, једног од планинских села најтеже погођених посљедњим потресом.

Одјељење за цивилну заштиту Италије саопштио је да су у току провјере у свим градовима који су погођени јутрошњм земљотресом како би се утврдило да ли је дошло до смртних случајева на људима или штете на објектима.

"Града више нема", рекао је градоначелник Арqуата дел Тронто, Алеандро Петруцци. Али, додао је он, потрес се десио у "црвеној зони", у мјестима која су напуштена након претходних потреса.

"Неколико људи који су остали су отишли ван на улице. Сада ћемо се да види шта се догодило", рекао је он.

Цесаре Спури, шеф цивилне заштите у Марцхеу је рекао да је настао колапс.

"Ми смо пријавили колапс у Муцциају, Толентину и на подручја око Мацерата, покушавамо успоставити неки контакт ако су људи испод рушевина. Био је и снажан удар у Анцони", казао је Спури.

У Риму је потрес изазвао много више брига него раније. Метро у граду је затворен док се не проведу сигурносне провјере. Подсјећамо и да је земљотрес у Италији заљуљао и дијелове БиХ, Хрватске и Словеније, али нису забиљежене материјалне штете.



Извор: Вијести.ба/Клиx.ба

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Талијани

30.10.2016 10:01

Земљотрес није погодио Талијане него Французе, Ломбарде, Нормане и остале који су освојили Италију од Талијана. Земљотрес је погодио оне талијане који се лажно представљају и оне који краду туђу хисторију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

30.10.2016 11:55

Пиши књиге, као Шешељ или онај Јован Деретић, само мораш на тлијанском језику...Поздрав Италији и италијанима и саосјећање изражавам погођеним људима.