Оружје довољно за терористички напад

У близини Вучићеве куће откривени сандуци пуни оружја. Реч је о озбиљном наоружању и по количини и по ватреним могућностима, кажу за Телеграф безбедносни стручњаци.

Србија 30.10.2016 | 10:18
Оружје довољно за  терористички напад
У близини породичне куће премијера Србије Александра Вучића у Јајинцима полиција је пронашла арсенал оружја у сандуцима који је несумљиво представљао претњу за премијера, а премијер је склоњен на безбедну локацију.

Ради се о озбиљном угрожавању безбедности премијера Александра Вучића, рекао је, за наш портал, Зоран Драгишић, професор Факултета безбедности и народни посланик.

Оружје које је пронађено одговара стандардима за извођење не само атентата, већ и терористичког напада, упозорава Божидар Спасић, бивши оперативац ДБ-а.

Полиција и тужилаштво морају да заврше свој посао и открију, које оружје поставио, јер оно ту није случајно остављено, напомиње Драгишић.

"Реч је о веоома озбиљном наоружању и по количини која је остављена и по ватреним могућностима. Треба бити веома опрезан, јер се ради о озбиљном угрожавању безбедности премијера", каже Драгишић.



Он сматра да је важно да се мере обезбеђења председника Владе појачају. Према његовим речима, истрага мора да покаже ко је и са којим циљем наоружање оставио у близини породичне куће Александра Вучића.

"Ово делује као припрема атентата и мора се третирати тако, све док се не докаже супротно", истиче професор.



Када се користе зоље, онда је то терористички напад у коме може бити убијено и више лица, напомиње Спасић. Он каже да забрињава то што је оружје пронађено у близини премијерове куће и да тај пут није покривен камерама, а да са друге стране и најмањи објекат поште или мењачнице у Београду имају ту врсту сигурносне заштите.

"Оно што посебно забрињава јесте чињеница да неко у Београду поседује толику количину оружја и да тако слободно шета по граду, а да није заустављен и контролисан", каже Спасић.



Безбедносна ситуација у земљи је веома компликована, каже Спасић. Он додаје да нам на озбиљност ситуације указује изјава министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, да је премијер на безбедној локацији.

Коментаришући изјаву Стефановића, да ће тражити информације од безбедносних служби, Драгишић подсећа да смо последњих недеља имали озбиљних безбедносних проблема.

"Има ли смо откривање шпијунске групе и дешавања у Црној Гори, то су све лоше ствари по нас. Мислим да нам челници безбедносних служби дугују одређене одговоре и ако те одговоре немају, ако су изненађени оним што се дешава, то указује да нешто озбиљно не функционише", сматра Драгишић.



Драгишић додаје да је алараманто, када тако нешто изјави министар Стефановић, који сигурно има више сазнања.

Некадашњи припадник ДБ-а сматра да су наше обавештајне агенције неозбиљно схватиле догађаје који су претходиле овом случају.

По налогу надлежног тужилаштва наложена је ДНК анализа, а требало би да буду скинути отисци прстију са наоружања које је јуче нађено у шуми, како би се открио разлог зашто се нашло у близини премијерове породичне куће, јавља репортер РТС-а.

Све очи упрте су у Безбедносно-информативну агенцију, чије информације очекује министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и други чланови владе.

Извор: Телеграф/РТС

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Ђорђе

30.10.2016 09:23

Код нас човјек "гатер" за дивље свиње, приватно ловиште, приватни засади воћа и слично. Контролишу камерама неколико хектара, преко мобилног из рацимо Америке. Овдје 15 метара човјек остави зољу, од куће премијера. Ако је истина то је пропуст да Стефановић треба одмах да буде смијењен. Али не као Гашић, смијене га , а он постане светац. Интересантно да је СПЦ дала саопштење да није дошло вријеме, да Патријарх Павле буде светац. Не би ме чудило, да су навели разлог да је попуњена квота посвећивањем Гашића и сина. Те да у објашњењу буде да овај нови светац буде празник и заштитник новинарки, нашег "слободног новинарства". Поздрав људима и ако је ово заиста истина, желим свако добро премијеру и грађанима Србије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

30.10.2016 09:26

Блиндирано ауто,на уоцљивом мјесту,гдје појацана полицијска контрола,слаба позорисна представа....

ОДГОВОРИТЕ
Name

НапреДНО

30.10.2016 09:31

Циркус Цолорадо. Класичан спин и скретање пажње са главних животних проблема. Ово ми личи на предају КиМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

30.10.2016 09:44

Шта све може пропаганда да уради. Намјештено милион посто. На крају че ухапсити неку будалу која че признати да је хјето убити Вучића и за то добит условну казну у трајању од годину дана. Волио би и ја да имам могучности да урадим тако исто, али немам ја тако јаку пропагандну машинерију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

меха

30.10.2016 09:45

КГБ ради свој посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

30.10.2016 09:58

Покусај атентата..Који се терм користи. Дали се зна ста је Покусај атентата сама ријец говори ПОКУСАЈ. знаци несто сто се није догодило ( Хвала богу да није) немозе се назвати покусај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влад

30.10.2016 10:24

Путин и Баја припремали план Б уколико Западна опција превагне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маглај доњи

30.10.2016 10:36

Свуда по Босни људи који не могу продати орузије,муницију или га бацају или закопавају или остављају код контејнера.Толике године по ратовима па се накупило свега и свацега а дијеца расту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Струцњк за безбедност

30.10.2016 10:42

Подвала! Сад це јос и испасти да је ОВО терористицки атак на Вуцица а не Оно у потоцарима кад му је зивот био у опасности. Тада су,на заборавите, на премијера бацане фласе директно на њега. Јос це да апсурд буде веци оптузити нас и власт у РС. Зиви били и видели.

ОДГОВОРИТЕ