Oružje dovoljno za teroristički napad

U blizini Vučićeve kuće otkriveni sanduci puni oružja. Reč je o ozbiljnom naoružanju i po količini i po vatrenim mogućnostima, kažu za Telegraf bezbednosni stručnjaci.

Srbija 30.10.2016 | 10:18
Oružje dovoljno za  teroristički napad
U blizini porodične kuće premijera Srbije Aleksandra Vučića u Jajincima policija je pronašla arsenal oružja u sanducima koji je nesumljivo predstavljao pretnju za premijera, a premijer je sklonjen na bezbednu lokaciju.

Radi se o ozbiljnom ugrožavanju bezbednosti premijera Aleksandra Vučića, rekao je, za naš portal, Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti i narodni poslanik.

Oružje koje je pronađeno odgovara standardima za izvođenje ne samo atentata, već i terorističkog napada, upozorava Božidar Spasić, bivši operativac DB-a.

Policija i tužilaštvo moraju da završe svoj posao i otkriju, koje oružje postavio, jer ono tu nije slučajno ostavljeno, napominje Dragišić.

"Reč je o veooma ozbiljnom naoružanju i po količini koja je ostavljena i po vatrenim mogućnostima. Treba biti veoma oprezan, jer se radi o ozbiljnom ugrožavanju bezbednosti premijera", kaže Dragišić.



On smatra da je važno da se mere obezbeđenja predsednika Vlade pojačaju. Prema njegovim rečima, istraga mora da pokaže ko je i sa kojim ciljem naoružanje ostavio u blizini porodične kuće Aleksandra Vučića.

"Ovo deluje kao priprema atentata i mora se tretirati tako, sve dok se ne dokaže suprotno", ističe profesor.



Kada se koriste zolje, onda je to teroristički napad u kome može biti ubijeno i više lica, napominje Spasić. On kaže da zabrinjava to što je oružje pronađeno u blizini premijerove kuće i da taj put nije pokriven kamerama, a da sa druge strane i najmanji objekat pošte ili menjačnice u Beogradu imaju tu vrstu sigurnosne zaštite.

"Ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da neko u Beogradu poseduje toliku količinu oružja i da tako slobodno šeta po gradu, a da nije zaustavljen i kontrolisan", kaže Spasić.



Bezbednosna situacija u zemlji je veoma komplikovana, kaže Spasić. On dodaje da nam na ozbiljnost situacije ukazuje izjava ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, da je premijer na bezbednoj lokaciji.

Komentarišući izjavu Stefanovića, da će tražiti informacije od bezbednosnih službi, Dragišić podseća da smo poslednjih nedelja imali ozbiljnih bezbednosnih problema.

"Ima li smo otkrivanje špijunske grupe i dešavanja u Crnoj Gori, to su sve loše stvari po nas. Mislim da nam čelnici bezbednosnih službi duguju određene odgovore i ako te odgovore nemaju, ako su iznenađeni onim što se dešava, to ukazuje da nešto ozbiljno ne funkcioniše", smatra Dragišić.



Dragišić dodaje da je alaramanto, kada tako nešto izjavi ministar Stefanović, koji sigurno ima više saznanja.

Nekadašnji pripadnik DB-a smatra da su naše obaveštajne agencije neozbiljno shvatile događaje koji su prethodile ovom slučaju.

Po nalogu nadležnog tužilaštva naložena je DNK analiza, a trebalo bi da budu skinuti otisci prstiju sa naoružanja koje je juče nađeno u šumi, kako bi se otkrio razlog zašto se našlo u blizini premijerove porodične kuće, javlja reporter RTS-a.

Sve oči uprte su u Bezbednosno-informativnu agenciju, čije informacije očekuje ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i drugi članovi vlade.

Izvor: Telegraf/RTS

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Đorđe

30.10.2016 09:23

Kod nas čovjek "gater" za divlje svinje, privatno lovište, privatni zasadi voća i slično. Kontrolišu kamerama nekoliko hektara, preko mobilnog iz racimo Amerike. Ovdje 15 metara čovjek ostavi zolju, od kuće premijera. Ako je istina to je propust da Stefanović treba odmah da bude smijenjen. Ali ne kao Gašić, smijene ga , a on postane svetac. Interesantno da je SPC dala saopštenje da nije došlo vrijeme, da Patrijarh Pavle bude svetac. Ne bi me čudilo, da su naveli razlog da je popunjena kvota posvećivanjem Gašića i sina. Te da u objašnjenju bude da ovaj novi svetac bude praznik i zaštitnik novinarki, našeg "slobodnog novinarstva". Pozdrav ljudima i ako je ovo zaista istina, želim svako dobro premijeru i građanima Srbije...

ODGOVORITE
Name

zumba

30.10.2016 09:26

Blindirano auto,na uocljivom mjestu,gdje pojacana policijska kontrola,slaba pozorisna predstava....

ODGOVORITE
Name

NapreDNO

30.10.2016 09:31

Cirkus Colorado. Klasičan spin i skretanje pažnje sa glavnih životnih problema. Ovo mi liči na predaju KiM.

ODGOVORITE
Name

Milojko

30.10.2016 09:44

Šta sve može propaganda da uradi. Namješteno milion posto. Na kraju če uhapsiti neku budalu koja če priznati da je hjeto ubiti Vučića i za to dobit uslovnu kaznu u trajanju od godinu dana. Volio bi i ja da imam mogučnosti da uradim tako isto, ali nemam ja tako jaku propagandnu mašineriju.

ODGOVORITE
Name

meha

30.10.2016 09:45

KGB radi svoj posao.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

30.10.2016 09:58

Pokusaj atentata..Koji se term koristi. Dali se zna sta je Pokusaj atentata sama rijec govori POKUSAJ. znaci nesto sto se nije dogodilo ( Hvala bogu da nije) nemoze se nazvati pokusaj.

ODGOVORITE
Name

Vlad

30.10.2016 10:24

Putin i Baja pripremali plan B ukoliko Zapadna opcija prevagne.

ODGOVORITE
Name

Maglaj donji

30.10.2016 10:36

Svuda po Bosni ljudi koji ne mogu prodati oruzije,municiju ili ga bacaju ili zakopavaju ili ostavljaju kod kontejnera.Tolike godine po ratovima pa se nakupilo svega i svacega a dijeca rastu.

ODGOVORITE
Name

Strucnjk za bezbednost

30.10.2016 10:42

Podvala! Sad ce jos i ispasti da je OVO teroristicki atak na Vucica a ne Ono u potocarima kad mu je zivot bio u opasnosti. Tada su,na zaboravite, na premijera bacane flase direktno na njega. Jos ce da apsurd bude veci optuziti nas i vlast u RS. Zivi bili i videli.

ODGOVORITE