Анализа: Кошаркашки „Сецонд Ханд Схоп“...!

Шта је за НБА неупотребљиво, то је у Европи суво злато! Који ће се то клубови најбоље опремити за наставак сезоне?

Кошарка 02.11.2016 | 23:45
Анализа: Кошаркашки „Сецонд Ханд Схоп“...!
Дошао је коначно и ТАЈ период године - кошаркашки „Сецонд Ханд Схоп“ широм је отворио врата нестрпљивим купцима из Европе и Кине. Они који су имали довољно новца своје потребе задовољили су још у време док су НБА клубови експериментисали и испробавали могућа решења за тек започету сезону. Остали стрпљиво чекају у реду дуже време с намером да са америчких полица проберу најбоље међу одбаченима. Све како би покушали да капаришу есенцијална појачања за остварење свих задатих циљева, али и исправе евентуалне грешке у процени направљене у ранијем периоду.

Тимови са друге стране баре извршили су велико сређивање ростера у прописаним границама, многи нису успели да оставе довољно јак утисак и дубок траг. Али, оно што је НБА услове неупотребљиво, то остали виде као суво злато. 

Подужа је листа „отписаних“. Одређена група упорних и талентованих момака наставиће путем Алеје слободних кошаркаша, у нади да ће добити позиве из Развојне лиге. Тако, уједно, покушали да заобилазним путем дођу до НБА друштва. Добар део ће одселити за Кину, па и остатак азијског континента, са никад јачим финансијама. Остали ће, пак, срећу потражити на Старом континенту. И амбиције задовољити играма у Евролиги, Еврокупу, Лиги шампиона, али и многим шампионатима на европском тлу. 

Наравно, ту ће се такође строго поштовати прописи већ устаљене хијерархије. Прво изборно право имаће добростојећи клубови, са озбиљним сумама новца на банковном рачуну. А након још једног филтера - сви остали.

Зато су многи и чекали да се заврши комплетни процес „катовања“. 

Додуше, пример Барселоне нешто је другачији, јер ће каталонски гигант морати да похрли за евентуалним појачањима после тешке повреде Пауа Рибаса. Највише место на листи жеља заузео је чувени ветеран Пабло Приђони. Овај 39-годишњи бек испуњава услове које је поставио тренер Јоргос Барцокас, јер пре свега поседује италијански пасош, што значи да не заузима већ попуњена места за странце. Барса упоредо тражи и одређена решења на местима у рекету, где су Џои Дорси и Анте Томић под огромним притиском од старта сезоне. Посебно јер је Џастин Доелман повређен, а Виктор Клавер не успева да пронађе праву форму. 

Можда и највеће изненађење самог финиша припрема јесте отказ 22-годишњег шутера Арчија Гудвина из Финикса. Млади, експлозивни бек добио је отказ потпуно неочекивано, а одговорни људи из Санса открили су касније да им се Гудвин не уклапа у планове, пошто имају довољно бекова у ростеру. Пре него што је био отпуштен Гудвин је затражио од клуба да га трејдује, али како нико није био заинтересован, добио је слободу. Вреди истаћи да је Гудвин прошле сезоне одиграо чак 57 мечева за Финикс и имао просек од девет поена, три скока и две асистенције. Укупно је наступио у чак 150 мечева за тим из Аризоне. 

Међутим, чак и многим европским клубовима биће паклено тешко да се докопају овог момка, јер је досад искључиво истицао жељу да игра НБА кошарку.

Сучај Џордана Фармара не спада толико у ред неочекиваних „катова“, колико је чудно то што још није нашао клуб. Није прошао пробу у Сакраменту, али Фармара у Европи прати реноме квалитетног скорера, каквог би многи тимови пожелели. Мада, његова радна етика доста се доводи у питање у последње време, а и прошле сезоне је напустио Макаби баш из разлога јер је желео нову шансу у САД. Засад се не помиње ниједна дестинација, али је било неких шушкања о интересовању Ефеса. Само, нама је та прича мало нелогична с обзиром да је екипа из Истанбула препуна на позицији плејмејкера са Брајсом Котоном, Томом Ертелом, Догушом Балбајем и Џејсоном Грејнџером. Па и бека. 

Доста се ових дана говори и о могућности да се дојучерашњи крилни центар Оклахоме Мич Мекгери пресели у Европу. Овај момак баш није имао среће, јер му каријера већ у 24. години иде озбиљно низбрдо. Његови агенти тврде да већ имају доста понуда из Европе, али да ће још једном покушати да му обезбеде уговор у НБА. Некада велики таленат и бивши студент колеџа Мичиген је у Оклахоми имао загарантован уговор на 4.400.000 долара, а многи критичари тврде да му ствари не иду по вољи јер му недостаје мало више кошаркашке интелигенције. Ипак, клубови са дубљим џепом можда би могли да пораде на враћању у живот момка којем су многи предвиђали велику каријеру. 

Са њим у пакет могао би још један крилни центар - Мет Костело, који није успео да оправда очекивања у Атланти, па ни у Мемфису касније. Бивши студент Мичиген Стејта добио је јавне савете неких бивших сарадника да би му боље било да се опроба на Старом континенту, а велико је питање да ли ће се одлучити за овај корак. Али, он у овом тренутку не би могао да буде неко ко ће правити разлику на паркету, посебно јер иза себе и даље нема неки озбиљнији ангажман.  

Занимљив пик могао би да буде херој колеџа Виланова - Рајан Арчидијаконо. Млади комбо бек био је протагониста оног незаборавног финала НЦАА лиге, када је на очи Мајкла Џордана срушена Северна Каролина. Он је имао пресудну асистенцију, за титулу. Он је овог лета покушао да задужи опрему Спарса, имао је три месеца да то учини, али није прошао последњи филтер. Мада ће се, вероватно, одлучити за останак у Развојној лиги, многи критичари сматрају да би за његов стил кошарке боље било да дође у Европу. С обзиром да има и италијански пасош, има знатно веће шансе да добије прави уговор. 

За оне којима је потребно решење на центру, ту је 23-годишњи Сенегалац Мамаду Н'Дијаје. Али, са џином од 229 центиметара, који је донедавно био саиграч Бобану Марјановићу у Детроиту, тек треба озбиљно радити. Дакле, он не би био аквизиција за садашњост, већ евентуално за будућност. Додуше, током дана проведених колеџу показао је да је далеко од НЦАА нивоа, па би одлазак из САД можда био најбоља опција за њега. Јединствена грађа, распон руку од безмало два и по метра (!) и габарит могли би да привуку одређене клубове, с тим што би евентуални ангажман био заиста велики ризик. Такозвана - мачка у џаку. 

Велико је питање какве ће судбине имати двојица српских дугајлија - Никола Јовановић и Стефан Јанковић. Док се о поливалентном центру не зна ништа конкретно, из одређених извора може се чути да је некадашња жеља Партизана пристала да заигра у Развојној лиги и то за актуелног шампиона Сијукс Фолс Скајфорс. У питању је тим повезан са Мајамијем, где је Јанковић првобитно и покушавао да се избори за НБА уговор. Али, ништа још није званично. 

И даље се не зна који клуб ће успети да приволи још једног интересантног финишера - Ендрјуа Ендрјуза. Европа је његова следећа дестинација, готово сигурно, пошто му је пропао покушај да уради нешто више у Шарлоту. За овог момка прича се да би досад постигао много више да није имао операцију кука, која је све променила. 

На радару многих клубова могао би врло лако да се нађе и крилни кошаркаш Џон Холанд. Искусни репрезентативац Порторика, којег је српска публика добро упознала током квалификација за Олимпијске игре у Београду. Он се већ више од годину дана труди да обезбеди НБА ангажман и то је учинио у Бостону. Додуше, одиграо је само једну утакмицу за Келте и то само један минут. Пробао је недавно да се пробије у Кливленду, али брзо је одбачен. Холанд иза себе има четворогодишње европско искуство, већ се опробао у Француској (Роан и Гравелин), Шпанији (Бетис) и Турској (Бешикташ), а за њега се већ неко време интересују клубови с различитих крајева Европе. 

Што се тиче оних који су већ допутовали на ову страну Атлантика, један од најактивнијих клубова откако су прецртани НБА играчи стављени у излог био је Химки. Пре свега из разлога што очекивања нису испунили Џастин Картер и Џејкоб Пулен. А уједно и то што пребогати клуб из Подмосковља нема намеру да још једну годину проведе играјући Еврокуп, јер су амбиције далеко веће. Наравно - циљ је Евролига. Зато су ростер у само четири дана појачала чак тројица играча - Маркела Брауна, Џастина Еванса и Џимија Хамела.

Поучена искуством из прошле сезоне, Црвена звезда такође је чекала да сви НБА тимови одреде коначне саставе како би кренула у шопинг. Стигао је резервни плејмејкер у лику Нејта Волтерса, а после једног одрађеног тренинга и дебија против Панатинаикоса показао је назнаке да би могао да буде квалитетно појачање за тим.  

Српски селектор Александар Ђорђевић је у суботу ујутру ангажовао појачао је конкуренцију на обе бековске позиције ангажовајем 23-годишњег Ника Џонсона. У питању је момак који је недавно прецртан од стране Орланда, а иза себе има сасвим солидну сезону у Развојној лиги, где је носио дрес Остин Спарса.

Басконија је такође реализовала ангажман искусног шутера Чејса Бадинџера, недавно „катованог“ из Бруклина. 

А остали? Остали и даље бирају. Међу њима је и Звезда, која још тражи центра по мери, док би чак и Партизан могао да посегне за одређеним решењем уколико се одлучи за растанак са Френком Робинсоном.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар