Analiza: Košarkaški „Second Hand Shop“...!

Šta je za NBA neupotrebljivo, to je u Evropi suvo zlato! Koji će se to klubovi najbolje opremiti za nastavak sezone?

Košarka 02.11.2016 | 23:45
Analiza: Košarkaški „Second Hand Shop“...!
Došao je konačno i TAJ period godine - košarkaški „Second Hand Shop“ širom je otvorio vrata nestrpljivim kupcima iz Evrope i Kine. Oni koji su imali dovoljno novca svoje potrebe zadovoljili su još u vreme dok su NBA klubovi eksperimentisali i isprobavali moguća rešenja za tek započetu sezonu. Ostali strpljivo čekaju u redu duže vreme s namerom da sa američkih polica proberu najbolje među odbačenima. Sve kako bi pokušali da kaparišu esencijalna pojačanja za ostvarenje svih zadatih ciljeva, ali i isprave eventualne greške u proceni napravljene u ranijem periodu.

Timovi sa druge strane bare izvršili su veliko sređivanje rostera u propisanim granicama, mnogi nisu uspeli da ostave dovoljno jak utisak i dubok trag. Ali, ono što je NBA uslove neupotrebljivo, to ostali vide kao suvo zlato. 

Poduža je lista „otpisanih“. Određena grupa upornih i talentovanih momaka nastaviće putem Aleje slobodnih košarkaša, u nadi da će dobiti pozive iz Razvojne lige. Tako, ujedno, pokušali da zaobilaznim putem dođu do NBA društva. Dobar deo će odseliti za Kinu, pa i ostatak azijskog kontinenta, sa nikad jačim finansijama. Ostali će, pak, sreću potražiti na Starom kontinentu. I ambicije zadovoljiti igrama u Evroligi, Evrokupu, Ligi šampiona, ali i mnogim šampionatima na evropskom tlu. 

Naravno, tu će se takođe strogo poštovati propisi već ustaljene hijerarhije. Prvo izborno pravo imaće dobrostojeći klubovi, sa ozbiljnim sumama novca na bankovnom računu. A nakon još jednog filtera - svi ostali.

Zato su mnogi i čekali da se završi kompletni proces „katovanja“. 

Doduše, primer Barselone nešto je drugačiji, jer će katalonski gigant morati da pohrli za eventualnim pojačanjima posle teške povrede Paua Ribasa. Najviše mesto na listi želja zauzeo je čuveni veteran Pablo Priđoni. Ovaj 39-godišnji bek ispunjava uslove koje je postavio trener Jorgos Barcokas, jer pre svega poseduje italijanski pasoš, što znači da ne zauzima već popunjena mesta za strance. Barsa uporedo traži i određena rešenja na mestima u reketu, gde su Džoi Dorsi i Ante Tomić pod ogromnim pritiskom od starta sezone. Posebno jer je Džastin Doelman povređen, a Viktor Klaver ne uspeva da pronađe pravu formu. 

Možda i najveće iznenađenje samog finiša priprema jeste otkaz 22-godišnjeg šutera Arčija Gudvina iz Finiksa. Mladi, eksplozivni bek dobio je otkaz potpuno neočekivano, a odgovorni ljudi iz Sansa otkrili su kasnije da im se Gudvin ne uklapa u planove, pošto imaju dovoljno bekova u rosteru. Pre nego što je bio otpušten Gudvin je zatražio od kluba da ga trejduje, ali kako niko nije bio zainteresovan, dobio je slobodu. Vredi istaći da je Gudvin prošle sezone odigrao čak 57 mečeva za Finiks i imao prosek od devet poena, tri skoka i dve asistencije. Ukupno je nastupio u čak 150 mečeva za tim iz Arizone. 

Međutim, čak i mnogim evropskim klubovima biće pakleno teško da se dokopaju ovog momka, jer je dosad isključivo isticao želju da igra NBA košarku.

Sučaj Džordana Farmara ne spada toliko u red neočekivanih „katova“, koliko je čudno to što još nije našao klub. Nije prošao probu u Sakramentu, ali Farmara u Evropi prati renome kvalitetnog skorera, kakvog bi mnogi timovi poželeli. Mada, njegova radna etika dosta se dovodi u pitanje u poslednje vreme, a i prošle sezone je napustio Makabi baš iz razloga jer je želeo novu šansu u SAD. Zasad se ne pominje nijedna destinacija, ali je bilo nekih šuškanja o interesovanju Efesa. Samo, nama je ta priča malo nelogična s obzirom da je ekipa iz Istanbula prepuna na poziciji plejmejkera sa Brajsom Kotonom, Tomom Ertelom, Dogušom Balbajem i Džejsonom Grejndžerom. Pa i beka. 

Dosta se ovih dana govori i o mogućnosti da se dojučerašnji krilni centar Oklahome Mič Mekgeri preseli u Evropu. Ovaj momak baš nije imao sreće, jer mu karijera već u 24. godini ide ozbiljno nizbrdo. Njegovi agenti tvrde da već imaju dosta ponuda iz Evrope, ali da će još jednom pokušati da mu obezbede ugovor u NBA. Nekada veliki talenat i bivši student koledža Mičigen je u Oklahomi imao zagarantovan ugovor na 4.400.000 dolara, a mnogi kritičari tvrde da mu stvari ne idu po volji jer mu nedostaje malo više košarkaške inteligencije. Ipak, klubovi sa dubljim džepom možda bi mogli da porade na vraćanju u život momka kojem su mnogi predviđali veliku karijeru. 

Sa njim u paket mogao bi još jedan krilni centar - Met Kostelo, koji nije uspeo da opravda očekivanja u Atlanti, pa ni u Memfisu kasnije. Bivši student Mičigen Stejta dobio je javne savete nekih bivših saradnika da bi mu bolje bilo da se oproba na Starom kontinentu, a veliko je pitanje da li će se odlučiti za ovaj korak. Ali, on u ovom trenutku ne bi mogao da bude neko ko će praviti razliku na parketu, posebno jer iza sebe i dalje nema neki ozbiljniji angažman.  

Zanimljiv pik mogao bi da bude heroj koledža Vilanova - Rajan Arčidijakono. Mladi kombo bek bio je protagonista onog nezaboravnog finala NCAA lige, kada je na oči Majkla Džordana srušena Severna Karolina. On je imao presudnu asistenciju, za titulu. On je ovog leta pokušao da zaduži opremu Sparsa, imao je tri meseca da to učini, ali nije prošao poslednji filter. Mada će se, verovatno, odlučiti za ostanak u Razvojnoj ligi, mnogi kritičari smatraju da bi za njegov stil košarke bolje bilo da dođe u Evropu. S obzirom da ima i italijanski pasoš, ima znatno veće šanse da dobije pravi ugovor. 

Za one kojima je potrebno rešenje na centru, tu je 23-godišnji Senegalac Mamadu N'Dijaje. Ali, sa džinom od 229 centimetara, koji je donedavno bio saigrač Bobanu Marjanoviću u Detroitu, tek treba ozbiljno raditi. Dakle, on ne bi bio akvizicija za sadašnjost, već eventualno za budućnost. Doduše, tokom dana provedenih koledžu pokazao je da je daleko od NCAA nivoa, pa bi odlazak iz SAD možda bio najbolja opcija za njega. Jedinstvena građa, raspon ruku od bezmalo dva i po metra (!) i gabarit mogli bi da privuku određene klubove, s tim što bi eventualni angažman bio zaista veliki rizik. Takozvana - mačka u džaku. 

Veliko je pitanje kakve će sudbine imati dvojica srpskih dugajlija - Nikola Jovanović i Stefan Janković. Dok se o polivalentnom centru ne zna ništa konkretno, iz određenih izvora može se čuti da je nekadašnja želja Partizana pristala da zaigra u Razvojnoj ligi i to za aktuelnog šampiona Sijuks Fols Skajfors. U pitanju je tim povezan sa Majamijem, gde je Janković prvobitno i pokušavao da se izbori za NBA ugovor. Ali, ništa još nije zvanično. 

I dalje se ne zna koji klub će uspeti da privoli još jednog interesantnog finišera - Endrjua Endrjuza. Evropa je njegova sledeća destinacija, gotovo sigurno, pošto mu je propao pokušaj da uradi nešto više u Šarlotu. Za ovog momka priča se da bi dosad postigao mnogo više da nije imao operaciju kuka, koja je sve promenila. 

Na radaru mnogih klubova mogao bi vrlo lako da se nađe i krilni košarkaš Džon Holand. Iskusni reprezentativac Portorika, kojeg je srpska publika dobro upoznala tokom kvalifikacija za Olimpijske igre u Beogradu. On se već više od godinu dana trudi da obezbedi NBA angažman i to je učinio u Bostonu. Doduše, odigrao je samo jednu utakmicu za Kelte i to samo jedan minut. Probao je nedavno da se probije u Klivlendu, ali brzo je odbačen. Holand iza sebe ima četvorogodišnje evropsko iskustvo, već se oprobao u Francuskoj (Roan i Gravelin), Španiji (Betis) i Turskoj (Bešiktaš), a za njega se već neko vreme interesuju klubovi s različitih krajeva Evrope. 

Što se tiče onih koji su već doputovali na ovu stranu Atlantika, jedan od najaktivnijih klubova otkako su precrtani NBA igrači stavljeni u izlog bio je Himki. Pre svega iz razloga što očekivanja nisu ispunili Džastin Karter i Džejkob Pulen. A ujedno i to što prebogati klub iz Podmoskovlja nema nameru da još jednu godinu provede igrajući Evrokup, jer su ambicije daleko veće. Naravno - cilj je Evroliga. Zato su roster u samo četiri dana pojačala čak trojica igrača - Markela Brauna, Džastina Evansa i Džimija Hamela.

Poučena iskustvom iz prošle sezone, Crvena zvezda takođe je čekala da svi NBA timovi odrede konačne sastave kako bi krenula u šoping. Stigao je rezervni plejmejker u liku Nejta Voltersa, a posle jednog odrađenog treninga i debija protiv Panatinaikosa pokazao je naznake da bi mogao da bude kvalitetno pojačanje za tim.  

Srpski selektor Aleksandar Đorđević je u subotu ujutru angažovao pojačao je konkurenciju na obe bekovske pozicije angažovajem 23-godišnjeg Nika Džonsona. U pitanju je momak koji je nedavno precrtan od strane Orlanda, a iza sebe ima sasvim solidnu sezonu u Razvojnoj ligi, gde je nosio dres Ostin Sparsa.

Baskonija je takođe realizovala angažman iskusnog šutera Čejsa Badindžera, nedavno „katovanog“ iz Bruklina. 

A ostali? Ostali i dalje biraju. Među njima je i Zvezda, koja još traži centra po meri, dok bi čak i Partizan mogao da posegne za određenim rešenjem ukoliko se odluči za rastanak sa Frenkom Robinsonom.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar