Анализа: Кузмићево поновно рођење илити шта је то мајеутика...?!

Није лако играти у патикама Бобија Марјановића и Мајка Цирбеса. Али Огњену то за сада и те како успева.

Кошарка 06.11.2016 | 22:15
Анализа: Кузмићево поновно рођење илити шта је то мајеутика...?!
Црвена звезда је изгубила у Атини од Панатинаикоса, али је добила Огњена Кузмића. Када је дошао у клуб било је много скептика који нису веровали у момка рођеног у Добоју, али како је који минут од почетка сезоне пролазио стрепња се полако претварала у наду, а после 15 поена и 15 скокова  - усред Атине одакле је прошлог лета отпуштен - та подршка је прерасло у много више од тога.

У појединим деловима меча деловало је као да Куз игра сам против Панатинаикоса. Показао је пркос, жељу да Зеленима "објасни" шта су пропустили. Имао је довољно куражи да нападне чуваре, да се избори за скок. Имао је оно што је недостајало остатку тима.

Личио је на правог наследника Бобана Марјановића и Мајка Цирбеса.

Изнад свега, показао је да Звезда има центра на ког може да се ослони. После периода у Голден Стејту добо је шансу у Панатинаикосу, требало је да то буде средина у којој ће сазрети до краја и показати таленат свима на Старом континенту.

Али, изгледа да ће поновно рођење доживети у Звезди. Тачније, тај процес је увелико почео.

Сократ. Блистави ум Античке Грчке. Филозоф, говорник, учитељ. И једна од његових омиљених метода - мајеутика.

Њено друго име је - метода поновног рађања. Саговорника који има другачији став је простим питањима уводио у круг на крају ког би сам саговорник порекао првобитну тврдњу коју је изнео, а која се косила са Сократовом. Уверио би га да греши, али на најлепши могући начин. Називао је зато мајеутику и "бабичком вештином". Онај ко се налазио прекопута је доживљавао просветљење и био је захвалан због тога.

Пар хиљада година касније Кузмић користи сличан принцип, само на кошаркашком терену. 

Ако смо пре него што је дошао у Звезду мислили да није скорер – он да 15 поена у Атини. У просеку 12 на евролигашким утакмицама. На четири дуела у дресу Звезде је дао укупно 48 поена што је више од трећине укупних поена које је за Панатинаикос постигао прошле сезоне на 25 мечева – тада је за целу сезону дао 128, око пет у просеку!

Ако смо мислили да је лош у скоку, он скочи 15 пута против Панатинаикоса и тренутно је најбољи скакач Евролиге са девет ухваћених лопти у просеку!

Ако смо мислили да не зна да игра одбрану, од затвори противничке центре толико да муАнте Томић и Џои Дорси дају заједно 11 поена, а можда и најбољи центар Евролиге ЈанисБурузис подношљивих 12.

Помислисмо у незнању да је непрецизан – а он погађа 84,6 одсто за два поена, боље него ико у Европи.  А док је играо за Пао имао је 48 одсто...

Ако смо мислили да се плаши великих утакмица – он одигра најбољи меч против свог бившег клуба у гостима, добије аплаузе и обори четири лична рекорда: офанзивни скокови (6), дефанзивни скокови (9), скокови укупно (15) и индекс корисности - 27.

Све оно у шта смо били "убеђени" уздрмао је из темеља. А јавност је била "сигурна". Спремна да се опкла, посвађа са друштвом… Да став брани до последње речи. Као што су несрећни саговорници чинили против Сократа.

Истина, узорак од четири утакмице је прилично мали. Сезона тек треба да се захукта, рано је доносити завршне закључке практично док смо још на старту сезоне.

Јесте – и поред његове игре Звезда је прилично убедљиво изгубила у Атини. Јесте – све ове бројке говоре само о добром почетку, сезона је дуга, није лако издржати на овом нивоу. Кузмић тек треба да настави да се развија под струком Дејана Радоњића, да заради кредит код њега, навијача, свих у клубу. Има три године да постане носилац, не мора то сада да чини.

Све то стоји. Али стоји и то да је Кузмић тренутно четврти најкориснији играч у Европи! Поново се кошаркашки рађа у Звезди. "Породио" је и ново мишљење о њему. Оно које се прилично коси са претпоставкама и очекивањима и оних најоптимистичнијих када су његове могућности  у питању.

То више није онај Огњен Кузмић ког смо мислили да познајемо...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар