Analiza: Kuzmićevo ponovno rođenje iliti šta je to majeutika...?!

Nije lako igrati u patikama Bobija Marjanovića i Majka Cirbesa. Ali Ognjenu to za sada i te kako uspeva.

Košarka 06.11.2016 | 22:15
Analiza: Kuzmićevo ponovno rođenje iliti šta je to majeutika...?!
Crvena zvezda je izgubila u Atini od Panatinaikosa, ali je dobila Ognjena Kuzmića. Kada je došao u klub bilo je mnogo skeptika koji nisu verovali u momka rođenog u Doboju, ali kako je koji minut od početka sezone prolazio strepnja se polako pretvarala u nadu, a posle 15 poena i 15 skokova  - usred Atine odakle je prošlog leta otpušten - ta podrška je preraslo u mnogo više od toga.

U pojedinim delovima meča delovalo je kao da Kuz igra sam protiv Panatinaikosa. Pokazao je prkos, želju da Zelenima "objasni" šta su propustili. Imao je dovoljno kuraži da napadne čuvare, da se izbori za skok. Imao je ono što je nedostajalo ostatku tima.

Ličio je na pravog naslednika Bobana Marjanovića i Majka Cirbesa.

Iznad svega, pokazao je da Zvezda ima centra na kog može da se osloni. Posle perioda u Golden Stejtu dobo je šansu u Panatinaikosu, trebalo je da to bude sredina u kojoj će sazreti do kraja i pokazati talenat svima na Starom kontinentu.

Ali, izgleda da će ponovno rođenje doživeti u Zvezdi. Tačnije, taj proces je uveliko počeo.

Sokrat. Blistavi um Antičke Grčke. Filozof, govornik, učitelj. I jedna od njegovih omiljenih metoda - majeutika.

Njeno drugo ime je - metoda ponovnog rađanja. Sagovornika koji ima drugačiji stav je prostim pitanjima uvodio u krug na kraju kog bi sam sagovornik porekao prvobitnu tvrdnju koju je izneo, a koja se kosila sa Sokratovom. Uverio bi ga da greši, ali na najlepši mogući način. Nazivao je zato majeutiku i "babičkom veštinom". Onaj ko se nalazio prekoputa je doživljavao prosvetljenje i bio je zahvalan zbog toga.

Par hiljada godina kasnije Kuzmić koristi sličan princip, samo na košarkaškom terenu. 

Ako smo pre nego što je došao u Zvezdu mislili da nije skorer – on da 15 poena u Atini. U proseku 12 na evroligaškim utakmicama. Na četiri duela u dresu Zvezde je dao ukupno 48 poena što je više od trećine ukupnih poena koje je za Panatinaikos postigao prošle sezone na 25 mečeva – tada je za celu sezonu dao 128, oko pet u proseku!

Ako smo mislili da je loš u skoku, on skoči 15 puta protiv Panatinaikosa i trenutno je najbolji skakač Evrolige sa devet uhvaćenih lopti u proseku!

Ako smo mislili da ne zna da igra odbranu, od zatvori protivničke centre toliko da muAnte Tomić i Džoi Dorsi daju zajedno 11 poena, a možda i najbolji centar Evrolige JanisBuruzis podnošljivih 12.

Pomislismo u neznanju da je neprecizan – a on pogađa 84,6 odsto za dva poena, bolje nego iko u Evropi.  A dok je igrao za Pao imao je 48 odsto...

Ako smo mislili da se plaši velikih utakmica – on odigra najbolji meč protiv svog bivšeg kluba u gostima, dobije aplauze i obori četiri lična rekorda: ofanzivni skokovi (6), defanzivni skokovi (9), skokovi ukupno (15) i indeks korisnosti - 27.

Sve ono u šta smo bili "ubeđeni" uzdrmao je iz temelja. A javnost je bila "sigurna". Spremna da se opkla, posvađa sa društvom… Da stav brani do poslednje reči. Kao što su nesrećni sagovornici činili protiv Sokrata.

Istina, uzorak od četiri utakmice je prilično mali. Sezona tek treba da se zahukta, rano je donositi završne zaključke praktično dok smo još na startu sezone.

Jeste – i pored njegove igre Zvezda je prilično ubedljivo izgubila u Atini. Jeste – sve ove brojke govore samo o dobrom početku, sezona je duga, nije lako izdržati na ovom nivou. Kuzmić tek treba da nastavi da se razvija pod strukom Dejana Radonjića, da zaradi kredit kod njega, navijača, svih u klubu. Ima tri godine da postane nosilac, ne mora to sada da čini.

Sve to stoji. Ali stoji i to da je Kuzmić trenutno četvrti najkorisniji igrač u Evropi! Ponovo se košarkaški rađa u Zvezdi. "Porodio" je i novo mišljenje o njemu. Ono koje se prilično kosi sa pretpostavkama i očekivanjima i onih najoptimističnijih kada su njegove mogućnosti  u pitanju.

To više nije onaj Ognjen Kuzmić kog smo mislili da poznajemo...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar