Хирурзи: Мамографија је штетна за жене

Сваке године, милиони жена се окупљају код својих лекара да обаве своју годишњу мамографију, преглед за рак дојке који укључује притискање женских груди између две металне платформе да се открију тумори.

Свијет 29.10.2016 | 21:45
Хирурзи: Мамографија је штетна за жене
Али хирурзи свуда почињу да доводе у питање ову контроверзну праксу, чије студије показују да није ни ефикасно средство за проверавање, и да је заправо штетна за тела жена које је обављају, пишу “Натуралблазе.цом”, “Нцби.нлм.них.гов” и “Нејм.орг”

Јавности је речено да је мамографија једини начин за рано откривање рака дојке, али прегледом осам научних студија у којима се процењивао поступак, је утврђено да мамографија није ни ефикасна ни безбедна.

Након разматрања података на више од 600.000 жена старости између 39 и 74 године, које су рутински одлазиле на процедуру, истраживачи су открили да су многе жене добијале погрешну дијагнозу. Многе од тих истих жена су последично погрешно лечене хемотерапијом, што је резултирално њиховом брзом умирању.

Како је објављено у Цоцхране Датабасе оф Сyстематиц Ревиеwс, прегледом је закључено да мамографија изазива више штете него користи, јер много више жена на крају добија погрешну дијагнозу и погрешно лечење. Стога је поступак познат као мамографија застарела казна која припада историјским књигама неуспелих медицинских третмана, а не првим редовима женске медицине.

“Ако претпоставимо да преглед смањује смртност од рака дојке за 15% и да су погрешне дијагнозе и погрешно лечење на 30%, то значи да ће на сваких 2.000 жена које обављају преглед током 10 година, једна избећи смрт од рака дојке а 10 здравих жена, које иначе не би имале дијагнозу да није било прегледа, ће се лечити непотребно,“ закључили су аутори.

Група врхунских медицинских стручњака признаје да мамографија доноси више штете него користи

Годину дана након што је ова студија објављена, објављена је и друга у Тхе Неw Енгланд Јоурнал оф Медицине (НЕЈМ) са сличним закључком. Тим медицинских стручњака који је укључивао медицинског етичара, клиничког епидемиолога, фармаколога, онколошког хирурга, медицинску сестру, адвоката и здравственог економисту, је закључио да су тврдње медицинске индустрије о предностима мамографије у суштини којештарије.

Они су утврдили да на сваких 1.000 прегледаних жена у САД током 10-годишњег периода прегледа почевши са 50 година, једна смрт од рака дојке ће бити спречена, док ће шокантних 490 до 670 жена бити лажно позитивне, а 70 до 100 би пролазило кроз непотребну биопсију. Између 3 и 14 ових жена, открила је студија, би такође добило дијагнозу бенигне форме рака који никад не би ни постали “клинички видљиви.“

Ову студију из Швајцарске потврђује још једна из Канада – 2014 Цанадиан Натионал Брест Сцреенинг Студy – којом се закључују да прегледи мамографијом не смањују стопу смртности од срака дојке више од једноставног физичког прегледа. Другим речима, поступак је потпуно непотребан, а у многим случајевима и изузетно штетан.

И та листа се наставља са подацима из Норвешке и других места којима се потврђује да мамографија није оно што би требало да буде. Подаци САД-а који захватају скоро 40 година, показују да је све више жена са погрешно дијагностикованим раком дојке због мамограма него што је оних са успешно рано дијагностикованим раком дојке како би се заштитиле од метастаза.

Ово представља изузетно лоше податке који доводе у питање зашто се мамографија и даље користи када је јасно да не делује.
“Верујем да ако сте имали тумор, последња ствар који би желели да урадите је да здробите тај тумор између две плоче, јер би га то раширило,“ рекла је др Сара Мибил, лекар опште праксе, у документарном филму Тхе Промисе.

Wебтрибуне.рс

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

рад

30.10.2016 07:16

Глупост

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило

30.10.2016 13:53

За зену је најбољи преглед онај сто од муза додје!