Они могу да гласају за мртвог кандидата

Кандидат који је преминуо током кампање налази се на гласачким листићима на изборима за Алтинг (парламент) Исланда, рекли су у изборној комисији те земље.

Свијет 29.10.2016 | 21:25
Они могу да гласају за мртвог кандидата
Јонстејн Харалдсон, 92-годишњи кандидат Левих зелених, умро је 18. октобра. Био је кандидат за посланика Јужног Рејкјавика. Изборна комисија потврдила је партијске спискове 16. октобра.

Министарство унутрашњих послова Исланда, које је одговорно за спровођење избора, одлучило је да га скида са списка, наводећи као разлоге недостатак времена за његову измјену и поштовање према преминулом.

Министарство унутрашњих послова и партија Леви зелени су се компромисно договорили да Харалдсон буде постављен ниже на листи, на 22. мјесто, на којем вјероватно неће имати шансе за улазак у Алтинг. Истовремено, Изборна комисија Исланда је упозорила да ће уколико Харалдсон освоји мјесто у Парламенту, његов мандат морати да буде уступљен слиједећем, живом кандидату.

На Исланду се данас одржавају ванредни парламентарни избори, послије афере „Панамски папири", а према анкетама јавног мњења очекује се да ће Пиратска странка на изборима остварити добар резултат и добити шансу да формира Владу кроз коалицију лијевог центра.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар