Oni mogu da glasaju za mrtvog kandidata

Kandidat koji je preminuo tokom kampanje nalazi se na glasačkim listićima na izborima za Alting (parlament) Islanda, rekli su u izbornoj komisiji te zemlje.

Svijet 29.10.2016 | 21:25
Oni mogu da glasaju za mrtvog kandidata
Jonstejn Haraldson, 92-godišnji kandidat Levih zelenih, umro je 18. oktobra. Bio je kandidat za poslanika Južnog Rejkjavika. Izborna komisija potvrdila je partijske spiskove 16. oktobra.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Islanda, koje je odgovorno za sprovođenje izbora, odlučilo je da ga skida sa spiska, navodeći kao razloge nedostatak vremena za njegovu izmjenu i poštovanje prema preminulom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i partija Levi zeleni su se kompromisno dogovorili da Haraldson bude postavljen niže na listi, na 22. mjesto, na kojem vjerovatno neće imati šanse za ulazak u Alting. Istovremeno, Izborna komisija Islanda je upozorila da će ukoliko Haraldson osvoji mjesto u Parlamentu, njegov mandat morati da bude ustupljen slijedećem, živom kandidatu.

Na Islandu se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori, poslije afere „Panamski papiri", a prema anketama javnog mnjenja očekuje se da će Piratska stranka na izborima ostvariti dobar rezultat i dobiti šansu da formira Vladu kroz koaliciju lijevog centra.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar