Николић: Ако се ово деси, Србија ће нестати

Рат између Запада и Русије је немогуц́ и у том рату не би било побједника, изјавио је предсједник Србије Томислав Николиц́.

Србија 29.10.2016 | 18:33
Николић: Ако се ово деси, Србија ће нестати
Он је у интервјуу за РТ рекао да "ако до рата ипак дође, не питајте на којој страни ћемо бити, бићемо сломљени у сваком случају - Србија ће нестати“.

На питање како одржати добре односе са Москвом и избјећи увођење санкција Русији, предсједник Србије је рекао: 

"Неке земље не могу да издрже руски ембарго више од шест мјесеци. Сматрам да ц́е у Европској унији бити велика побуна због санкција Руској Федерацији. Ево једног примјера - Турска је велика земља, вец́а од неких водец́их земаља у Европи, али и даље не могу да приуште да се свађају са Русијом и морали су да траже помирење. Наравно, за цјелокупну ситуацију крива је сама Анкара и на крају су морали да се извине и да направе уступке. Морали су да казне сами себе како би постигли мир са Русијом". 

Николић је рекао и да Србије има споразуме са НАТО и да се на Косову и Метохији налази контигент НАТО-а. 

"Без обзира на стање наших односа са Алијансом, тај контингент је једина заштита за Србе који живе на Косову и Метохији. Имамо дио полицијских снага које воде Срби, а посебно на сјеверу Косова и Метохије. Али полиција је полиција, а војска је војска. Албанци су формирали своје снаге безбједности уз сагласност ЕУ. Ако те снаге безбједности нападну сјевер Косова и Метохије, НАТО ц́е бити једина заштита. То је договор за сада. Ко зна шта може да се догоди касније? Дакле, ми имамо добар однос са НАТО-ом. То не значи да смо на њиховој страни, вец́ да не треба да их одбацимо и да одбијамо сарадњу са њима“, казао је Николић. 

Он је нагласио да "Русија има много пријатеља у Европи, али Србија је њен највец́и пријатељ и то ц́е увијек бити тако", преноси "Спутњик". 

Упитан да ли постоји могуц́ност рата између Русије и Запада и каква ц́е бити позиција Србија ако рат почне, Николић је рекао: 

"Мислим да је рат немогуц́. У том рату не би било побједника. Ко зна какво оружје ц́е се користити? Ко зна колико би људи сваки дан било убијено? Ко то жели? Да сам ја предсједник најмоц́није земље на свијету, и да имам најјаче оружје не бих желео такав рат, јер сам одговоран за животе других људи, а ја морам да будем много опрезнији од обичне особе. Било који грађанин може да узме оружје и крене у рат, али шеф државе треба да мисли другачије.

Молим се да до тога никада не дође, јер ако би се такав сценарио обистинио, било би много ратова између Запада и Истока у Европи од 1945. Али здрав разум је преовладао, упркос тензијама и шпијунима али барем није било пуцњаве. Данас када постоји оружје које може да уништи цијелу земљу у једном дану, мало ко може рец́и шта би урадио ако избије рат. Ако дође до таквог рата, Србија ц́е нестати. Не питајте ме на којој страни ц́е бити Србија, јер ц́емо бити сломљени у сваком случају".

Извор: Аваз

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Пинка

29.10.2016 23:20

Не лупетај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

30.10.2016 07:04

Мисли Николиц да це нестати остаци од Србије ???

ОДГОВОРИТЕ