Nikolić: Ako se ovo desi, Srbija će nestati

Rat između Zapada i Rusije je nemoguć i u tom ratu ne bi bilo pobjednika, izjavio je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Srbija 29.10.2016 | 18:33
Nikolić: Ako se ovo desi, Srbija će nestati
On je u intervjuu za RT rekao da "ako do rata ipak dođe, ne pitajte na kojoj strani ćemo biti, bićemo slomljeni u svakom slučaju - Srbija će nestati“.

Na pitanje kako održati dobre odnose sa Moskvom i izbjeći uvođenje sankcija Rusiji, predsjednik Srbije je rekao: 

"Neke zemlje ne mogu da izdrže ruski embargo više od šest mjeseci. Smatram da će u Evropskoj uniji biti velika pobuna zbog sankcija Ruskoj Federaciji. Evo jednog primjera - Turska je velika zemlja, veća od nekih vodećih zemalja u Evropi, ali i dalje ne mogu da priušte da se svađaju sa Rusijom i morali su da traže pomirenje. Naravno, za cjelokupnu situaciju kriva je sama Ankara i na kraju su morali da se izvine i da naprave ustupke. Morali su da kazne sami sebe kako bi postigli mir sa Rusijom". 

Nikolić je rekao i da Srbije ima sporazume sa NATO i da se na Kosovu i Metohiji nalazi kontigent NATO-a. 

"Bez obzira na stanje naših odnosa sa Alijansom, taj kontingent je jedina zaštita za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji. Imamo dio policijskih snaga koje vode Srbi, a posebno na sjeveru Kosova i Metohije. Ali policija je policija, a vojska je vojska. Albanci su formirali svoje snage bezbjednosti uz saglasnost EU. Ako te snage bezbjednosti napadnu sjever Kosova i Metohije, NATO će biti jedina zaštita. To je dogovor za sada. Ko zna šta može da se dogodi kasnije? Dakle, mi imamo dobar odnos sa NATO-om. To ne znači da smo na njihovoj strani, već da ne treba da ih odbacimo i da odbijamo saradnju sa njima“, kazao je Nikolić. 

On je naglasio da "Rusija ima mnogo prijatelja u Evropi, ali Srbija je njen najveći prijatelj i to će uvijek biti tako", prenosi "Sputnjik". 

Upitan da li postoji mogućnost rata između Rusije i Zapada i kakva će biti pozicija Srbija ako rat počne, Nikolić je rekao: 

"Mislim da je rat nemoguć. U tom ratu ne bi bilo pobjednika. Ko zna kakvo oružje će se koristiti? Ko zna koliko bi ljudi svaki dan bilo ubijeno? Ko to želi? Da sam ja predsjednik najmoćnije zemlje na svijetu, i da imam najjače oružje ne bih želeo takav rat, jer sam odgovoran za živote drugih ljudi, a ja moram da budem mnogo oprezniji od obične osobe. Bilo koji građanin može da uzme oružje i krene u rat, ali šef države treba da misli drugačije.

Molim se da do toga nikada ne dođe, jer ako bi se takav scenario obistinio, bilo bi mnogo ratova između Zapada i Istoka u Evropi od 1945. Ali zdrav razum je preovladao, uprkos tenzijama i špijunima ali barem nije bilo pucnjave. Danas kada postoji oružje koje može da uništi cijelu zemlju u jednom danu, malo ko može reći šta bi uradio ako izbije rat. Ako dođe do takvog rata, Srbija će nestati. Ne pitajte me na kojoj strani će biti Srbija, jer ćemo biti slomljeni u svakom slučaju".

Izvor: Avaz

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Pinka

29.10.2016 23:20

Ne lupetaj.

ODGOVORITE
Name

Aha

30.10.2016 07:04

Misli Nikolic da ce nestati ostaci od Srbije ???

ODGOVORITE