Човић: БиХ добија упитник 10. децембра

Члан Предсједништва БиХ из реда хрватског народа Драган Човић рекао је данас у Мостару да ће БиХ 10. децембра добити упитник и да очекује до краја наредне године кандидатски статус за ЕУ.

Босна и Херцеговина 29.10.2016 | 22:00
Човић: БиХ добија упитник 10. децембра
Човић је истакао да је премијера Хрватске Андреја Пленковића упознао да су представници хрватске политике у БиХ, коју воде кроз ХДЗ, предводници европског пута и да ту нема никаквих дилема.

"Када је ријеч о уставној реорганизацији БиХ, наш приоритет је равноправност хрватског народа. Наше опредјељење је јединствена БиХ, без било каквих подјела, модерно организована за потребе нашег европског пута", рекао је Човић новинарима.

Он је додао да ће се питање одлуке Суда из Стразбура о питању "Сејдић – Финци" морати ријешити до краја јануара наредне године, те урадити измјене Изборног закона БиХ кроз који ће се ријешити питање избора чланова Предсједништва БиХ и одлучивање у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Прво правосуђе да заврши посао, па понављање избори

Члан Предсједништва БиХ из реда хрватског народа Драган Човић рекао је да прво правосудне институције треба да заврше свој посао у вези са инцидентима у Стоцу на дан избора, а након тога да Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ донесе одлуку о понављању избора на мјестима гдје је то потребно.
Човић је рекао да је то био груби инцидент и удар на БиХ и уставни поредак, јер су грубо нападнути они који су проводили изборе.

"Ми очекујемо да институције, тужилаштво и суд кажу свој став да бисмо створили амбијент да можемо поновити изборе било гдје. Иначе, како ћемо одржати изборе 2018? Гдје се год ко наљути и види да му не иде, на исти ће начин реаговати", рекао је Човић новинарима у Мостару.

Он је изразио наду да ће правосуђе брзо завршити посао у вези са инцидентима у Стоцу.

Када је ријеч о Мостару, Човић очекује да ће то питање бити ријешено измјенама Изборног закона БиХ које због пресуде из Стразбура у случају "Сејдић-Финци" треба урадити у наредна три мјесеца.

Због већих неправилности и физичког обрачуна у Стоцу је 2. октобра прекинут изборни процес на свим бирачким мјестима, а гласачки материјал је повучен.

Полицијска управа Чапљина поднијела је након тога извјештај Кантоналном тужилаштву Мостар против Салмира Каплана и још 10 лица из Стоца "због уништавања гласачких материјала, те физичких напада на чланове Изборне комисије".

Извор: Срна

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Устаса једном устаса заувјек

29.10.2016 17:30

Само им фали Поглавник Паврлиц исти су обојица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хасан

30.10.2016 18:30

Па могло би се са сигурносцу реци да су веома слицни.