Спорост правосуђа урушава привреду

Спорост и неефикасност правосудног система у БиХ води у урушавање бх економије, што би, уколико се такво стање настави, и убудуће могло произвести огромне посљедице по домаћу привреду.

Босна и Херцеговина 29.10.2016 | 11:15
Спорост правосуђа урушава привреду
Поручено је то јуче у Сарајеву, након ванредне сједнице Скупштине Спољнотрговинске коморе (СТК) БиХ, на којој је разматрано поступање правосудних органа и посљедице њихових одлука по СТК БиХ.

Бруно Бојић, предсједник СТК БиХ, рекао је да добијају притужбе са свих страна на рад судства и тужилаштава у БиХ, те да су то проблеми који могу произвести посљедице.

“Уколико привреда буде осакаћена и уколико се кочи привреда, то по аутоматизму утиче на пуњење буџета и свих других средстава на којима БиХ заснива своју будућност”, рекао је Бојић.

Додао је да су добили једну пресуду суда, која је неспроводива, а тиче се повратка радника на посао. Појашњава да би се њеним спровођењем задирало у закон, статут и друге акте на којима СТК БиХ дјелује у сарадњи с ентитетским коморама, те да она не би могла функционисати.

Према његовим ријечима, СТК БиХ заступају дјелимично ентитетске коморе, дјелимично привредници из цијеле БиХ, и ту је установљен и функционише принцип конститутивности три народа.

Додао је да је ово једина асоцијација на нивоу државе БиХ, која функционише беспријекорно, гдје се доносе одлуке мање-више једногласно.

“И овај пут смо једногласно донијели одлуку у правцу да се убрзају поступци правосудних органа у БиХ, да се води рачуна приликом доношења одређених пресуда и да се не задире у акте Коморе, али и да, са друге стране, тужилаштва не скривају или не задржавају предмете по ладицама, већ да журно рјешавају те предмете”, рекао је Бојић и додао да се садашњим односом судова и тужилаштава привреда и коморски систем БиХ стављају у један ћорсокак.

Према Бојићевим ријечима, све овакве пресуде које су неспроводиве, воде у једну безизлазну ситуацију и доводе до урушавања привреде БиХ, а то ће, како је рекао, даље довести и до многих других проблема.

“Закључак Скупштине је да се о свему овоме упозна Високи судски и тужилачки савјет БиХ, предсједавајући Савјета министара, министар спољне трговине и економских односа БиХ, министар правде БиХ и сви они којих треба да се тичу овакви поступци. Једноставно, више је немогуће функционисати ако се не убрза поступак рјешавања било каквог спора”, нагласио је Бојић.

Додао је да морамо направити искораке, јер привреда не смије да трпи развлачење одређених поступака. С тим у вези, он је напоменуо и случај словеначког трговачког ланца “Туш”, који се повукао из БиХ, а домаћим добављачима остао дужан десетине милиона марака.

“Лично сам на захтјев привредника оштећених од стране ‘Туша’ послао велики број предмета, захтјева за састанке, за блокаду одређених преношења средстава. Напротив никада ништа није дошло позитивно од стране надлежних органа који су се бавили тиме, а господин Мирко Туш са својим помагачима је извукао новац у Словенију”, казао је Бојић.

Из тог разлога, он је закључио да је овакво стање превршило сваку мјеру и да се ти и такви поступци морају убрзати, а ако не могу на досадашњи начин, предложио је да се изврши реорганизација или било шта у правосуђу, пошто је мишљења да има много начина на које се може организовати спровођење тих процеса.

Извор: Цапитал.ба/Независне

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Пикси

29.10.2016 10:31

"Једногласно донијели одлуку у правцу да се убрзају поступци правосудних органа..." Ето, прочитајте сами шта ови изјављују. Нека ми неко конкретно појасни шта ово значи, за мене су ово празне ријечи.

ОДГОВОРИТЕ