140 година од Вучедолске битке

Светом архијерејском литургијом данас је у Вучијем долу почело обиљежавање 140 година од Вучедолске битке када су црногорски и херцеговачки устаници извојевали побједу над Османским царством.

Република Српска 29.10.2016 | 09:44
140 година од Вучедолске битке
Свету архијерејску литургију у новосаграђеном храму служе митрополит црногорско-приморски Амфилохије, владика захумско херцеговачки и приморски Григорије, епископ диоклијски Кирило, умировљени епископ Атанасије и владика будимљанско-никшићи Јоаникије, уз саслужење свештенства и монаштва епархија.

Литургији присуствују велики број званица из Републике Српске, Црне Горе и других крајева.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствоваће данас у Вучијем долу освештању храма Светог свештеномученика Атиногена и обиљежавању 140 година од Вучедолске битке.

На приједлог Одбора за изградњу храма, Епархија будимљанско-никшићка уручиће медаљу Светог Георгија предсједнику Републике Српске Милораду Додику.

Медаља ће бити уручена и начелнику општине Билећа Миљану Алкесићу, те другим заслужним појединцима из Херцеговине и Црне Горе.

На Вучијем долу, заравни око шест километара источно од Билеће у општини Никшић, 1876. године водила се одлучујућа битка између Турака са једне и Црногораца и Херцеговаца са друге стране.

Мухтар-паша повукао се пре него да је ступио у бој, а његова војска имала је огромне губитке, преко 3.500 погинулих и рањених.

У бици је погинуо велики број високих османских официра и подофицира.

Књаз Никола, који је предводио црногорску и херцеговачку војску, послије битке је добио народа надимак "цар јунак".

Према његовој наредби било је забрањено одрубљивање глава непријатељских војника.

Извор: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мрки

29.10.2016 10:03

Благо нама све док се црква бави обиљезавабјем битака а не духовним цисцењем овог јада од друства. Ето Додику јос једне медаље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мујо

29.10.2016 12:34

А циме да се бави.

Name

Нвс

29.10.2016 16:33

Ој крвави Вучји Доле, Одавно те Срби воле. Срби воле Турци куну, Јер им тамо кости труну.

ОДГОВОРИТЕ