140 godina od Vučedolske bitke

Svetom arhijerejskom liturgijom danas je u Vučijem dolu počelo obilježavanje 140 godina od Vučedolske bitke kada su crnogorski i hercegovački ustanici izvojevali pobjedu nad Osmanskim carstvom.

Republika Srpska 29.10.2016 | 09:44
140 godina od Vučedolske bitke
Svetu arhijerejsku liturgiju u novosagrađenom hramu služe mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, vladika zahumsko hercegovački i primorski Grigorije, episkop dioklijski Kirilo, umirovljeni episkop Atanasije i vladika budimljansko-nikšići Joanikije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva eparhija.

Liturgiji prisustvuju veliki broj zvanica iz Republike Srpske, Crne Gore i drugih krajeva.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovaće danas u Vučijem dolu osveštanju hrama Svetog sveštenomučenika Atinogena i obilježavanju 140 godina od Vučedolske bitke.

Na prijedlog Odbora za izgradnju hrama, Eparhija budimljansko-nikšićka uručiće medalju Svetog Georgija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Medalja će biti uručena i načelniku opštine Bileća Miljanu Alkesiću, te drugim zaslužnim pojedincima iz Hercegovine i Crne Gore.

Na Vučijem dolu, zaravni oko šest kilometara istočno od Bileće u opštini Nikšić, 1876. godine vodila se odlučujuća bitka između Turaka sa jedne i Crnogoraca i Hercegovaca sa druge strane.

Muhtar-paša povukao se pre nego da je stupio u boj, a njegova vojska imala je ogromne gubitke, preko 3.500 poginulih i ranjenih.

U bici je poginuo veliki broj visokih osmanskih oficira i podoficira.

Knjaz Nikola, koji je predvodio crnogorsku i hercegovačku vojsku, poslije bitke je dobio naroda nadimak "car junak".

Prema njegovoj naredbi bilo je zabranjeno odrubljivanje glava neprijateljskih vojnika.

Izvor: Agencije

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mrki

29.10.2016 10:03

Blago nama sve dok se crkva bavi obiljezavabjem bitaka a ne duhovnim ciscenjem ovog jada od drustva. Eto Dodiku jos jedne medalje.

ODGOVORITE
Name

Mujo

29.10.2016 12:34

A cime da se bavi.

Name

Nvs

29.10.2016 16:33

Oj krvavi Vučji Dole, Odavno te Srbi vole. Srbi vole Turci kunu, Jer im tamo kosti trunu.

ODGOVORITE