Политичко запошљавање у БиХ - епидемија којој нема лијека

Партијска књижица је главни услов за добијање државног посла у Босни и Херцеговини.

Босна и Херцеговина 29.10.2016 | 09:06
Политичко запошљавање у БиХ - епидемија којој нема лијека
Према подацима Центра цивилних иницијатива, у БиХ има приближно 6.000 формалних политичких функција на свим нивоима политичке власти, те око 20.000 руководећих функција унутар јавног сектора, које су незванични изборни плен. То значи да на једног директно изабраног функционера долазе још по три именована по страначкој линији.

Ту је додатних 166.000 запослених у јавној управи и другим јавним услугама, чиме се долази до податка о 191.772 особе запослене "на буџету" у БиХ - показују подаци ЦЦИ, који је покренуо кампању “Посао способним, а не подобним”.

Већина запослених у јавном сектору, јавна је тајна - од руководиоца па до чистачице - посао добијају посредством политичке партије. Из ЦЦИ упозоравају да политичка и страначка именовања и запошљавања у важним агенцијама, институцијама и јавним предузећима доводе до нерада и изостанка одговорности према закону и грађанима.

Политичко запошљавање, оцењују стручњаци, поприма размере епидемије којој нема лека. Одговорне послове добијају политички подобни, конкурси за посао у јавном сектору само су фарса, а добијање посла се договара унутар партија и мимо институција - најчешће у кафанама.

Бранко Тодоровић, извршни директор Хелсиншког одбора за људска права РС, каже да је највећи проблем што се на одговорна радна места запошљавају неквалификовани кадрови.

"Запошљава се родбина, пријатељи, кумови, љубавнице политичара, а способни млади људи немају никакву шансу и одлазе из земље. То је главни разлог што ово друштво не може да се развија и напредује", каже Тодоровић.

Државне институције које су под контролом политичких партија, крше законе и заобилазе прописе, да би ухлебили армију политички подобних.

"У јавним предузећима је од три до пет пута више радника него што треба јер свака странка која дође на власт запошљава свој кадар и после је тешко отпустити те раднике", истиче Тодоровић.

Светлана Ценић, економски аналитичар, каже да све почиње када политичке партије потпишу коалициони споразум, у којем „црно на бело“ пише која партија добија који ресор.

"Чему онда расписивање конкурса и бацање пара? Боље да распишу унутарстраначки конкурс на који ће се пријавити чланови партије, да остали не губе време", каже Ценићева.

Сматра да су за овакво стање делом криви грађани који бирају исте политичке партије, али и међународне организације које учествују у деградирању државних институција.

"Разни демократски и транзициони тренери који су дошли у БиХ и који заказују политичке састанке по кафанама дали су моћ нашим политичарима да раде како хоће", истиче она и додаје да ће, док се не врати интегритет институцијама, политика одлучивати о свему.

Већини младих циљ је да добију државни посао.

"Код нас влада мишљење да су сви приватници лопови. Млади се код приватника привремено задржавају док не добију посао у јавном сектору, небитно што ће им након неког времена нерада одумрети бар пола можданих вијуга", каже Ценићева.

Извор: Блиц.рс

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Алија Сиротановић

29.10.2016 07:17

Једна кратка прича: Моји родитељи су имали проблема да ме упишу у вртиц али на срецу директор је био цлан насе странке и добио сам место, мало сам имао проблема са основном сколом али среца директор је био цлан насе странке просао сам лако, у средњој је математика мало запињала али среца професорица је била цлан насе странке добио сам петицу на крају, нисам просао на пријемном на факултету али декан је био цлан насе странке и уписао сам се и лако га заврсио, теско је било за посао али у једном министарству је био цлан насе странке постао сам помоцник министра лепо сам зивео ауто куце све, Пукло ми је слепо црево рутинска операција али доктор је био цлан насе странке умро сам на операционом столу... Лаку ноћ Српска где год да си.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бего Богаташ Бановићи

29.10.2016 08:13

Хахахахахахахахахаххахаха

Name

ре

29.10.2016 08:15

Полтрон од родјења.Назалост гола истина.

Name

Ре алија

29.10.2016 09:44

Ја сам запослен преко странке и док мени пукне слијепо цријеви ти ћеш да испуцас или умреш од љубоморе.Толико за све који нису страначки запослени,сједите кући,куцајте поруке,навеце од родитеља тражите новац за излазак а кад се каже ајде има страначки састанак,немогу ја е па шта хоћете??Цувајте слијепо цријево.

Name

Алија Сиротановић

29.10.2016 09:54

Успела ми причица цим си се ти препознао у њој хаха цвикас ста ако пукне црево...

Name

Ре алија

29.10.2016 10:51

Нисам се упецао,написао сам истину и не видим у чему је проблем..Ти се Алија држи лопате глуми ударника /по тастатури/без посла,без будућности...И прије рата је била црвена књижица и партијско запошљавање,напредовање у служби итд..итд..само ти Алија слабо памтис ..

Name

Алија Сиротановић

29.10.2016 11:47

Па ако је било прије рата не значи да је било исправно, ваљд треба да раде најбољи најспособнија најпаметнији а не подобни као ти. Добро ми куцамо по тастатури немамо будуцности и посла о јаду смо се забавили а засто ти куцас по тастатури кад имас посао и будућност.

Name

Ре алија

29.10.2016 15:43

Викенд је Алија и ми запослени имамо викенд кад одмарамо и пишемо као ти читавих седам дана црни Алија..Ко ти је крив кад си био лијен у животу ..

Name

Боско Јуха

29.10.2016 07:35

Цитав систем Бих власти се заснова на политицком запосљавању подобних гласаца. Све које знам су добили посао преко ових политицко,родбинских веза у последњих 20 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВ

29.10.2016 08:12

Код нас у Зворнику формиран Центар Јавне безбједности. По линији непотизма постављен начелник који не испуњава никакве услове. По истој линији постављени су и замјеник начелника као и други полицијски службеници. Код постављања полицијских службеника у обзир се не узимају никакви критеријуми. Сва постављења се своде на то ко има какву штелу и везу. Незадовољство међу полицијом је на ивици кулминације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

29.10.2016 08:29

Главни услов за добијање посла како у институцијама БиХ,тако и у институцијама ентитета је 10.000 марака за посао са средњом спремом и 20.000 марака за посао са високом спремом. Назалост ми смо дубоко корумпирано друство, а вецина политицара гробари будуцности овог простора јер су инспиратори и генератори криминала у свим порама друства а она народна да је раније било 5% корумпираних циновника и политицара и да су их у друству сматрали лоповима а данас 5%постених које сматрају будалама је наса сурова реалност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

29.10.2016 15:00

Ма не лупај без везе, немаш ти појма. Да је тако сви би радили, сви имају ценера за то! Треба више ствари да се поклопи за добар посао, а до тада се не треба либити било којег посла! Код нас има доста лијенчина који овако мисле и критикују све!

Name

искрено

29.10.2016 09:20

50 посто људи је политицки активно дрзи власт у порама друства остали људи су изгубили сваку наду у бољу будуцност млади одлазе из ове загадјене средине стари зиве од цркавице.Кад се све сагледа непостоји рјесење за ово стање.Пуно це свјета отици а ови лопови це зивјети ко сто зиве и ових 20 год.Пензионери кад небуду примили пензију 2 мјесеца сутјеце и цекаце па кад додје,а младе уопсте висе ниста неинтересује јел немогу да се изборе са оволиким апаратом..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немогуце

29.10.2016 10:05

Не могу повјеровати да је ово истина око странацког запосљавања, ево не могу себи доци да се то код нас догадја,сав сам се најезио,све контам да је ово неко погријеси да нас је замијенио са Швајцарском јер цуо сам да код њих се тако запосљава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Абц

29.10.2016 10:11

Сва срећа па је СзП на власти на нивоу БиХ! Они никога нису до сада запослили по партијској линији. Само стручност и ниста осим стручњака. Хвала им на томе.

ОДГОВОРИТЕ