Шта кажу Руси, ко је сада главни у свијету?

Сергеј Карганов, саветник руског председника Владимира Путина, и главни идеолог, каже да се САД плаше Москве јер више нису супер сила... "Свет је никад ближи глобалном рату, ако нас НАТО нападне, биће кажњен", упозорава он.

Свијет 29.10.2016 | 08:22
Шта кажу Руси, ко је сада главни у свијету?
Сергеј Карганов, главни саветник председника Руске Федерације Владимира Владимировича Путина, кога тамошњи медији описују као кључног идеолога спољне политике званичног Кремља, поручио је у ауторском тексту за "Руску реч" да Русија никада више неће ратовати на својој територији!

Карганов наглашава да после много деценија потчињености његова земља поново постаје светска суперсила и да на то има природно право.

САД су се заглибиле

Путинов саветник, истовремено, упозорава да се свет налази на самој ивици глобалног, нуклеарног рата и да ће Русија сурово казнити НАТО пакт ако се усуди да крене против ње!

Преносимо вам најважније Каргановљеве ставове, који су објављени у додатку "Р магазин" уз најновији "Недељник".

* Русија се не може уклопити у систем као потчињена чланица некакве заједнице. Ми се никада нећемо одрећи суверенитета и безбедности, а земљу која има такве вредности нико не може да потчини. Сматра се да ће се Пољска, Литванија и Летонија осећати безбедније ако НАТО размести тамо оружје. Али то њима не може помоћи, јер ми то схватамо као провокацију. Ако дође до кризе, управо то оружје биће најпре уништено. Замислите шта ће се њима догодити у случају кризе. Русија више никада неће ратовати на својој територији! Ако се НАТО пакт одлучи да нападне нуклеарну силу каква је Русија, биће адекватно кажњен!

* Ми желимо статус велике светске силе. Нажалост, од тог статуса не можемо да одустанемо јер је за последњих 300 година он постао део нашег генома. Ми желимо да постанемо центар велике Евроазије.



Прети сукоб Кине и Америке

Амерички и кинески пројекат крећу се један другоме у сусрет и може доћи до судара. Кина није заинтересована ни за какве колизије, њој је само потребно да учврсти своје позиције и стекне статус суперсиле, бар на азијском континенту. Американци се на све начине труде да то спрече и воде потпуно неразумну политику, градећи односе са Кином по принципу одвраћања, ако не и конфронтације.

* Најважније је да се не сурвамо у глобални рат. Вероватноћа таквог исхода сада је веома велика. Далеко је већа него у било ком тренутку током шездесетих година 20. века.

* Русија још доживљава САД као нешто велико и моћно, али губи из вида да је то "велико и моћно" претрпело огромне губитке заглибивши се у многим војним конфликтима. Американци тек треба да схвате да више не доминирају светом.

Украјина као лекција

* Русији се упућују оптужбе да је тобоже ревизионистичка земља и да мења устаљена правила. Тачно је да мењамо правила, али само она која су наметнута. Ниво узајамног неповерења између САД и Русије сада је достигао врхунац. Тако нешто није се дешавало чак ни у доба Хладног рата. Корен проблема треба тражити у томе што је Америка на светској политичкој сцени у протеклој деценији "изгубила битку", и посебно је озлојеђена што је сама за то крива. Она жели да се врати на стари поредак, а то је немогуће.

Западне вредности!? Нека хвала...

Ми прихватамо западне вредности у мери у којој нам је то неопходно. Погледајте комфор у Москви и другим великим руским градовима. Узели смо од Европе све што смо хтели. Робе имамо у изобиљу, тоалети су нам чисти... А неке друге вредности, не материјалне него духовне природе, не желимо.

Трамп или Хилари - сукоб елита



* Сједињене Америчке Државе су данас највећи изазов за међународну стабилност утолико пре што је дошло до раскола у владајућим елитама и што је политичка борба која се тамо води заиста запањујућа.

* Ниједна од двеју сукобљених страна не предлаже никакав конструктиван програм. Старе елите, које представља Хилари Клинтон, траже реванш, а снаге које стоје иза Доналда Трампа кажу: "Не глупирајте се, хајде да почнемо све из почетка".

* Можда је некада Запад осећао сажаљење према нама, али сада осећа страх јер смо постали врло витална алтернатива за данашње европске вредности.

Са Турском мора само чврсто



* Многе моје колеге помало презиру наше европске партнере. Ја их увек упозоравам да не треба бити надмен ни уображен. Једном делу европских елита потребна је конфронтација са нама. Због тога ми сада не можемо помоћи Европи, мада бисмо то могли учинити у садашњој ситуацији са избеглицама. На пример, сада је неопходно заједничко затварање граница, а Руси су у том смислу далеко ефикаснији од Европљана. Али ви Европљани се погађате са Турском и то је срамота. И ми смо имали проблеме с Турском, али смо према њој спроводили јасну и чврсту политику, која је уродила плодом.

* Два најважнија темеља за изградњу европског пројекта јесу превазилажење историје ратова на континенту и супротстављање комунизму. Свет у коме је он настао већ више не постоји, али ако европски пројекат пропадне, то нама неће донети ништа добро... Може се догодити да се кроз десет година нађемо између Блиског истока на коме ће се наставити нестабилност и Европе у којој ће та нестабилност бујати.

* Увлачење Украјине у НАТО угрожавало је руске безбедносне интересе и зато је било неприхватљиво. Ако би се тако нешто реализовало, онда бисмо стварно морали да заратимо.

Извор: Информер
Фото: АП, Реутерс

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

мистер xxx

29.10.2016 06:33

Сваки циго свога коња фали. Прица сат времена а ниста не казе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Армагеддон

29.10.2016 07:52

Липо рецено, добро је тебе имати и за једно и за друго.

Name

дејо

29.10.2016 06:35

Пас који лаје не уједа. Питацу русе ста кажу чим избори у УСА продју јер Руси само користе то стање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Армагеддон

29.10.2016 07:51

Јеси ли бар мало свјестан моци Русије.

Name

зумба

29.10.2016 07:17

Кад подје бјезанија треба затворит границе,да Руси не могу уци у Еуропу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

29.10.2016 07:36

Ти ћеш затворити капију да Руси не уђу мишу један мали.

Name

Армагеддон

29.10.2016 07:50

Ха, ха, ха, ха, ха... зумба, ха,ха,ха,ха,ха...

Name

Драган

29.10.2016 08:15

Немојте се смејати људи. Ово што зумба говори више је тужно. Народ који живи од садаке, народ који служи колонијалном управнику, а Русији хоће да пуца санкције! Трипује бува да може наудити медведу! Тужно је колико су прсли!

Name

Михаило

29.10.2016 10:45

Ако Хилари побједи на пресједницким изборима у Америци Руси це имати пуно разлига да страхују за своју безбједност и дрзавни опстанак. Умјесто празних прица и понеки претњи били би пуно боље када би се Русија у тајности за нови одбранбени рат спремала. Русија није висе јединствена земља вец Федерација коју Запад зели да медјудобно подјели по њезиним републикама попут Југославије. Да ли це Тајни владари из сенке у својим плановима успјети или це свијет својом империјалистицком политиком унистити време це показати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све буде па продје

29.10.2016 11:00

Да Американци губе углед сиром свијета није никакава новост.Назалост никако да то виде и свијет увлаце све висе у кризу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зум

29.10.2016 12:42

Јооооооој сто је русија јааакааа.

ОДГОВОРИТЕ