Šta kažu Rusi, ko je sada glavni u svijetu?

Sergej Karganov, savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina, i glavni ideolog, kaže da se SAD plaše Moskve jer više nisu super sila... "Svet je nikad bliži globalnom ratu, ako nas NATO napadne, biće kažnjen", upozorava on.

Svijet 29.10.2016 | 08:22
Šta kažu Rusi, ko je sada glavni u svijetu?
Sergej Karganov, glavni savetnik predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina, koga tamošnji mediji opisuju kao ključnog ideologa spoljne politike zvaničnog Kremlja, poručio je u autorskom tekstu za "Rusku reč" da Rusija nikada više neće ratovati na svojoj teritoriji!

Karganov naglašava da posle mnogo decenija potčinjenosti njegova zemlja ponovo postaje svetska supersila i da na to ima prirodno pravo.

SAD su se zaglibile

Putinov savetnik, istovremeno, upozorava da se svet nalazi na samoj ivici globalnog, nuklearnog rata i da će Rusija surovo kazniti NATO pakt ako se usudi da krene protiv nje!

Prenosimo vam najvažnije Karganovljeve stavove, koji su objavljeni u dodatku "R magazin" uz najnoviji "Nedeljnik".

* Rusija se ne može uklopiti u sistem kao potčinjena članica nekakve zajednice. Mi se nikada nećemo odreći suvereniteta i bezbednosti, a zemlju koja ima takve vrednosti niko ne može da potčini. Smatra se da će se Poljska, Litvanija i Letonija osećati bezbednije ako NATO razmesti tamo oružje. Ali to njima ne može pomoći, jer mi to shvatamo kao provokaciju. Ako dođe do krize, upravo to oružje biće najpre uništeno. Zamislite šta će se njima dogoditi u slučaju krize. Rusija više nikada neće ratovati na svojoj teritoriji! Ako se NATO pakt odluči da napadne nuklearnu silu kakva je Rusija, biće adekvatno kažnjen!

* Mi želimo status velike svetske sile. Nažalost, od tog statusa ne možemo da odustanemo jer je za poslednjih 300 godina on postao deo našeg genoma. Mi želimo da postanemo centar velike Evroazije.



Preti sukob Kine i Amerike

Američki i kineski projekat kreću se jedan drugome u susret i može doći do sudara. Kina nije zainteresovana ni za kakve kolizije, njoj je samo potrebno da učvrsti svoje pozicije i stekne status supersile, bar na azijskom kontinentu. Amerikanci se na sve načine trude da to spreče i vode potpuno nerazumnu politiku, gradeći odnose sa Kinom po principu odvraćanja, ako ne i konfrontacije.

* Najvažnije je da se ne survamo u globalni rat. Verovatnoća takvog ishoda sada je veoma velika. Daleko je veća nego u bilo kom trenutku tokom šezdesetih godina 20. veka.

* Rusija još doživljava SAD kao nešto veliko i moćno, ali gubi iz vida da je to "veliko i moćno" pretrpelo ogromne gubitke zaglibivši se u mnogim vojnim konfliktima. Amerikanci tek treba da shvate da više ne dominiraju svetom.

Ukrajina kao lekcija

* Rusiji se upućuju optužbe da je tobože revizionistička zemlja i da menja ustaljena pravila. Tačno je da menjamo pravila, ali samo ona koja su nametnuta. Nivo uzajamnog nepoverenja između SAD i Rusije sada je dostigao vrhunac. Tako nešto nije se dešavalo čak ni u doba Hladnog rata. Koren problema treba tražiti u tome što je Amerika na svetskoj političkoj sceni u protekloj deceniji "izgubila bitku", i posebno je ozlojeđena što je sama za to kriva. Ona želi da se vrati na stari poredak, a to je nemoguće.

Zapadne vrednosti!? Neka hvala...

Mi prihvatamo zapadne vrednosti u meri u kojoj nam je to neophodno. Pogledajte komfor u Moskvi i drugim velikim ruskim gradovima. Uzeli smo od Evrope sve što smo hteli. Robe imamo u izobilju, toaleti su nam čisti... A neke druge vrednosti, ne materijalne nego duhovne prirode, ne želimo.

Tramp ili Hilari - sukob elita



* Sjedinjene Američke Države su danas najveći izazov za međunarodnu stabilnost utoliko pre što je došlo do raskola u vladajućim elitama i što je politička borba koja se tamo vodi zaista zapanjujuća.

* Nijedna od dveju sukobljenih strana ne predlaže nikakav konstruktivan program. Stare elite, koje predstavlja Hilari Klinton, traže revanš, a snage koje stoje iza Donalda Trampa kažu: "Ne glupirajte se, hajde da počnemo sve iz početka".

* Možda je nekada Zapad osećao sažaljenje prema nama, ali sada oseća strah jer smo postali vrlo vitalna alternativa za današnje evropske vrednosti.

Sa Turskom mora samo čvrsto



* Mnoge moje kolege pomalo preziru naše evropske partnere. Ja ih uvek upozoravam da ne treba biti nadmen ni uobražen. Jednom delu evropskih elita potrebna je konfrontacija sa nama. Zbog toga mi sada ne možemo pomoći Evropi, mada bismo to mogli učiniti u sadašnjoj situaciji sa izbeglicama. Na primer, sada je neophodno zajedničko zatvaranje granica, a Rusi su u tom smislu daleko efikasniji od Evropljana. Ali vi Evropljani se pogađate sa Turskom i to je sramota. I mi smo imali probleme s Turskom, ali smo prema njoj sprovodili jasnu i čvrstu politiku, koja je urodila plodom.

* Dva najvažnija temelja za izgradnju evropskog projekta jesu prevazilaženje istorije ratova na kontinentu i suprotstavljanje komunizmu. Svet u kome je on nastao već više ne postoji, ali ako evropski projekat propadne, to nama neće doneti ništa dobro... Može se dogoditi da se kroz deset godina nađemo između Bliskog istoka na kome će se nastaviti nestabilnost i Evrope u kojoj će ta nestabilnost bujati.

* Uvlačenje Ukrajine u NATO ugrožavalo je ruske bezbednosne interese i zato je bilo neprihvatljivo. Ako bi se tako nešto realizovalo, onda bismo stvarno morali da zaratimo.

Izvor: Informer
Foto: AP, Reuters

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

mister xxx

29.10.2016 06:33

Svaki cigo svoga konja fali. Prica sat vremena a nista ne kaze.

ODGOVORITE
Name

Armageddon

29.10.2016 07:52

Lipo receno, dobro je tebe imati i za jedno i za drugo.

Name

dejo

29.10.2016 06:35

Pas koji laje ne ujeda. Pitacu ruse sta kažu čim izbori u USA prodju jer Rusi samo koriste to stanje.

ODGOVORITE
Name

Armageddon

29.10.2016 07:51

Jesi li bar malo svjestan moci Rusije.

Name

zumba

29.10.2016 07:17

Kad podje bjezanija treba zatvorit granice,da Rusi ne mogu uci u Europu.

ODGOVORITE
Name

Logika

29.10.2016 07:36

Ti ćeš zatvoriti kapiju da Rusi ne uđu mišu jedan mali.

Name

Armageddon

29.10.2016 07:50

Ha, ha, ha, ha, ha... zumba, ha,ha,ha,ha,ha...

Name

Dragan

29.10.2016 08:15

Nemojte se smejati ljudi. Ovo što zumba govori više je tužno. Narod koji živi od sadake, narod koji služi kolonijalnom upravniku, a Rusiji hoće da puca sankcije! Tripuje buva da može nauditi medvedu! Tužno je koliko su prsli!

Name

Mihailo

29.10.2016 10:45

Ako Hilari pobjedi na presjednickim izborima u Americi Rusi ce imati puno razliga da strahuju za svoju bezbjednost i drzavni opstanak. Umjesto praznih prica i poneki pretnji bili bi puno bolje kada bi se Rusija u tajnosti za novi odbranbeni rat spremala. Rusija nije vise jedinstvena zemlja vec Federacija koju Zapad zeli da medjudobno podjeli po njezinim republikama poput Jugoslavije. Da li ce Tajni vladari iz senke u svojim planovima uspjeti ili ce svijet svojom imperijalistickom politikom unistiti vreme ce pokazati!

ODGOVORITE
Name

Sve bude pa prodje

29.10.2016 11:00

Da Amerikanci gube ugled sirom svijeta nije nikakava novost.Nazalost nikako da to vide i svijet uvlace sve vise u krizu.

ODGOVORITE
Name

Zum

29.10.2016 12:42

Joooooooj sto je rusija jaaakaaa.

ODGOVORITE