Укида се путнички жељезнички саобраћај?

Укидање превоза путника у Жељезницама Републике Српске - једна је од мјера Свјетске банке за опоравак тог предузећа.

Република Српска 28.10.2016 | 22:49
Укида се путнички жељезнички саобраћај?
У Жељезницама очигледно хватају посљедњи воз јер од 1. новембра почиње смањење броја радника. Уколико се план страних финансијера спроведе у дјело, најављено смањење броја радника могло би бити и веће од 315

Жељезнички начин путовања у БиХ ускоро би могао постати дио прошлости. С обзиром да су трошкови у путничком жељезничком саобраћају велики, а путника је све мање, из Свјетске банке предлажу да се укине превоз путника.

Страни банкари нису открили топлу воду. И нама је одавно јасно да превоз путника није исплатив - поручује министар саобраћаја Неђо Трнинић. Од 25 милиона, колико Влада Српске годишње даје за субвенцију Жељезница, седам милиона оде на путнички саобраћај. Ипак, одлука још није коначна, а у Влади Српске на приједлог из Свјетске банке још нису климнули главом.

"Донијећемо и политичку одлуку у ком правцу ће све ићи, мој ће приједлог бити да задржимо путнички саобраћај, послије тога ћемо изаћи са презентацијом и коначном одлуком према Свјетској банци јер од њих тражимо одлуку за реструктурирање Жељезница", казао је Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза.

Жељезнице Српске, али и оне у Федерацији БиХ, већ неко вријеме су под лупом Свјетске банке. Из те институције предлажу да би Жељезнице у БиХ требало да задрже само теретни саобраћај, који доноси добит.

Извор: Српска Цафе

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Само пјешке

28.10.2016 22:14

Укинуће они народу и бицикле. Џаба што су бицики приватни, неће људи моћи купити гуме, ни унутрашње, биће закрпа на закрпи и неће се више моћи возити..Само пјешке, кад се буде гонила стока на испашу и ишло по воду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дада

29.10.2016 00:17

Двије фирме са хиљадама запослених а пруге имају скупа 400 километара, зар није глупост....

ОДГОВОРИТЕ
Name

***

29.10.2016 06:14

Ма, само укидај, само прекидај, нека се спрема само да нема. Умјесто да несто отварају, они укидају изатварају. На крају це остати сами са собом, гресни пред народом и Богом...

Name

перо

29.10.2016 06:41

Па тако су се и добили избори а сад напоље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко Бањалука

29.10.2016 09:06

Тито прогласио козу дрзавним непријатељем, Укино пруге које је Аустрија направила у БиХ,егзистенцијално унистио то становниство,нема примера у свијету. Сад Тито Додик укида пругу,превоз пругом је основа функционисања дрзаве,како је цивилован дивји запад?сибирска зејезница развила русију!свајцарска неземозе функционисати без зељезнице.Само ти народе хајде на референдум он у хеликоптеру теби нетреба пруга вратице Вас Зељка и Додик у камено доба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник

29.10.2016 09:55

Смјена директора лопине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

29.10.2016 10:33

Што више заглупе и осакате народ лакше ће владати и пљачкати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сељак из Брезичана

29.10.2016 12:18

То је достигнуће директора Савановића вратио би нас у средњи вијек.Хитна смјена лопова.

ОДГОВОРИТЕ