Ukida se putnički željeznički saobraćaj?

Ukidanje prevoza putnika u Željeznicama Republike Srpske - jedna je od mjera Svjetske banke za oporavak tog preduzeća.

Republika Srpska 28.10.2016 | 22:49
Ukida se putnički željeznički saobraćaj?
U Željeznicama očigledno hvataju posljednji voz jer od 1. novembra počinje smanjenje broja radnika. Ukoliko se plan stranih finansijera sprovede u djelo, najavljeno smanjenje broja radnika moglo bi biti i veće od 315

Željeznički način putovanja u BiH uskoro bi mogao postati dio prošlosti. S obzirom da su troškovi u putničkom željezničkom saobraćaju veliki, a putnika je sve manje, iz Svjetske banke predlažu da se ukine prevoz putnika.

Strani bankari nisu otkrili toplu vodu. I nama je odavno jasno da prevoz putnika nije isplativ - poručuje ministar saobraćaja Neđo Trninić. Od 25 miliona, koliko Vlada Srpske godišnje daje za subvenciju Željeznica, sedam miliona ode na putnički saobraćaj. Ipak, odluka još nije konačna, a u Vladi Srpske na prijedlog iz Svjetske banke još nisu klimnuli glavom.

"Donijećemo i političku odluku u kom pravcu će sve ići, moj će prijedlog biti da zadržimo putnički saobraćaj, poslije toga ćemo izaći sa prezentacijom i konačnom odlukom prema Svjetskoj banci jer od njih tražimo odluku za restrukturiranje Željeznica", kazao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza.

Željeznice Srpske, ali i one u Federaciji BiH, već neko vrijeme su pod lupom Svjetske banke. Iz te institucije predlažu da bi Željeznice u BiH trebalo da zadrže samo teretni saobraćaj, koji donosi dobit.

Izvor: Srpska Cafe

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Samo pješke

28.10.2016 22:14

Ukinuće oni narodu i bicikle. Džaba što su biciki privatni, neće ljudi moći kupiti gume, ni unutrašnje, biće zakrpa na zakrpi i neće se više moći voziti..Samo pješke, kad se bude gonila stoka na ispašu i išlo po vodu.

ODGOVORITE
Name

Dada

29.10.2016 00:17

Dvije firme sa hiljadama zaposlenih a pruge imaju skupa 400 kilometara, zar nije glupost....

ODGOVORITE
Name

***

29.10.2016 06:14

Ma, samo ukidaj, samo prekidaj, neka se sprema samo da nema. Umjesto da nesto otvaraju, oni ukidaju izatvaraju. Na kraju ce ostati sami sa sobom, gresni pred narodom i Bogom...

Name

pero

29.10.2016 06:41

Pa tako su se i dobili izbori a sad napolje.

ODGOVORITE
Name

Zeljko Banjaluka

29.10.2016 09:06

Tito proglasio kozu drzavnim neprijateljem, Ukino pruge koje je Austrija napravila u BiH,egzistencijalno unistio to stanovnistvo,nema primera u svijetu. Sad Tito Dodik ukida prugu,prevoz prugom je osnova funkcionisanja drzave,kako je civilovan divji zapad?sibirska zejeznica razvila rusiju!svajcarska nezemoze funkcionisati bez zeljeznice.Samo ti narode hajde na referendum on u helikopteru tebi netreba pruga vratice Vas Zeljka i Dodik u kameno doba.

ODGOVORITE
Name

radnik

29.10.2016 09:55

Smjena direktora lopine.

ODGOVORITE
Name

Dragan

29.10.2016 10:33

Što više zaglupe i osakate narod lakše će vladati i pljačkati.

ODGOVORITE
Name

seljak iz Brezičana

29.10.2016 12:18

To je dostignuće direktora Savanovića vratio bi nas u srednji vijek.Hitna smjena lopova.

ODGOVORITE