Потенцијално смо врло богати енергетским ресурсима, а реално смо сиромашни!

Електропривреда Републике Српске у прошлој години пословала је са губитком од око 39,2 милиона КМ, што је дупло више него годину раније и постала је тзв. партијска својина из које власт црпи новац.

Република Српска 28.10.2016 | 20:23
Потенцијално смо врло богати енергетским ресурсима, а реално смо сиромашни!
Истовремено, кључни енергетски потенцијали Српске који су дати у концесију или дијелом продати не доносе профит, већ збрајају званичне губитке, а путем трансферних цијена извлаче новац из Републике Српске, остављајући раднике без плата, а републичку касу празну, указали су еминентни економски стручњаци, гостујући у емисији БН телевизије "Изазови".

"Апсурдно је да је Рафинерија Брод, енергетски гигант Балкана, након предаје у руке руским партнерима, послије само неколико година дошла до тога да је њен пословни губитак три пута већи од вриједност имовине. Истовремено, су исте те руске фирме на свјетском тржишту све јаче", казује економиста Зоран Павловић.

Он указује да су у овом и сличним случајевима заказале институције Републике Српске, конкретно Пореска управа Републике Српске. Павловић сматра да су у све умијешани прсти појединих моћника на власти, који имају корист из овакве ситуације.

Изградња хидроелектрана може да буде кључан инвеситицони покретач, а сада је ријека Дрина је највећи неискоришћени потенцијал у Европи.

"Ми имамо студије, стручњаке, али кључним људима на власти то не одговара и даје важне потенцијале у концесију, и склапа послове уз нагодбу у четири ока. Концесионар не мора дати нити једну марку у буџет Републике Српске, али лоши закони му дозвољавају да тргује са тим природним ресурсом који му је дат на одређени период. То нема нигдје у свијету", указује посланик НДП-а у Народној скупштини Републике Српске Здравко Крсмановић.

Дарко Трифуновић, стручњак за безбједност тврди да у распродају природних богатстава Српске кључну улогу има актуелна власт, која има корист да у причу укључи оне инвеститоре који су спремни да и за њихову корист одраде пљачку.

"Ми нисмо на мети странаца, већ домаће мафије", тврди Трифуновић.

"Ми у Републици Српској имамо Електропривреду у којој главну ријеч води владајућа партија, гдје се се сав новац троши на странашко запошљавање ради прикупљања гласова", сматра економиста Алекса Милојевић.

Партијска својина не може да гради привреду, указује и Милојевић.



БН телевизија

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

цињеница

28.10.2016 18:55

Је да смо најбогатији лоповима и пркосењу. Засто не обајевите ста је ОСЦЕ изјавио поводом додијељених награда РС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

клапац

28.10.2016 19:17

Пси лају, караване пролазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОСМОС-БАЊА ЛУКА

28.10.2016 19:41

ДОДЈИТЕ У КОСМОС У БАЊА ЛУЦИ ДА ВИДИТЕ СТА СЕ РАДИ И КАКО ЈЕ ДИРЕКТОР ВИЈЕСТИЦА СПОСОБАН,СА ОСТАЛОМ ЕКИПОМ.СВЕ ЈЕ ПОКРЕНУО,РЕДОВНЕ ПЛАТЕ,УГОВОРИ,ИМОВИНА И ЗЕМЉИСТЕ,ХАЛЕ СЕ НЕ ПРОДАЈУ.СВЕ ОК.ДОДЈИТЕ И НАПРАВИТЕ ЕМИСИЈУ О БАЊАЛУЦКОМ ПОНОСУ.ПРИМЈЕР ЗА СВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјештицу лично познајем

28.10.2016 20:34

Вјештица није радио у привреди али човјек очигледно има идеју и вољу да ствари учини бољима

Name

Кратко и јасно

28.10.2016 22:18

Лажеш.

Name

ре Кратко и јасно

29.10.2016 06:55

На који коментар мислиш када кажеш да лажу први или други?

Name

Зока

28.10.2016 20:14

Нека ваши гости посете рудник станари виде шта је урађено и како се води фирма да је барем више таквих фирми сада је лако је причати треба радити.нашли сте једини позитивни пример критизирати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажна екавица

28.10.2016 21:15

Лажно Зока екавицом пишеш као ријеч посете.Ниси ти из Србије него подржаваш нашу криминалну организацију што значи да сте и ви СНСД-овци гледали ову емисију.Надајмо се да че економија у КПЗ Фоча добити ускоро нове раднике

Name

Азра

28.10.2016 20:43

Хвала БНТВ на овој тематској емисији. Овакву емисију ,битну за све који зиве у Босни / Р.С. годинама ни на једној ТВ нисам гледаал. Гости струцни са аргументима (требала је бит господја Цениц) и сами водитељи својим питањима професионално водили кроз емисију. Пратила сам и текстове гледалаца, дојам да многи јос нису свјесни у каквој се економској ситуацији налазимо (јос много су увијени у национализам). Овакве тематске емисије, сад треба висе организовати и мало дузе да трају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

28.10.2016 21:23

Емисија је била одлична и објективна. Поздрав за БН телевизију. Само храбро и објективно напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

какаду

28.10.2016 21:46

Имам плату 5.000КМ... Ал' је не добијам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

28.10.2016 23:35

Требали ста овакве емисије пре избора а не о такозваном референдуму, па опет би како тужилаштво жели!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

29.10.2016 07:07

За сваку похвалу су емисије оваквог типа, у којима се указује на негативне појаве и понашања појединаца и институција у Републици Српској. Али то чинити на исти ''истрошен'' начин који није дао резултате, са истим ''зарђалим стручњацима'', не даје наду да ће то допријети до обичног смртника и отворити му очи. Слична прича је причана пред протекле изборе. Слушали смо је скоро свакодневно. Резултат је познат након избора. Очито да прича није била убједљива и као таква није доприла до гласача-народа. Надаље, волио бих да из уста истих људи чујем самокритичке приче. Приче о понашању појединаца у сопственим редовима. Мислим да би то помогло да народ разумије шта му се поручује.

ОДГОВОРИТЕ