Potencijalno smo vrlo bogati energetskim resursima, a realno smo siromašni!

Elektroprivreda Republike Srpske u prošloj godini poslovala je sa gubitkom od oko 39,2 miliona KM, što je duplo više nego godinu ranije i postala je tzv. partijska svojina iz koje vlast crpi novac.

Republika Srpska 28.10.2016 | 20:23
Potencijalno smo vrlo bogati energetskim resursima, a realno smo siromašni!
Istovremeno, ključni energetski potencijali Srpske koji su dati u koncesiju ili dijelom prodati ne donose profit, već zbrajaju zvanične gubitke, a putem transfernih cijena izvlače novac iz Republike Srpske, ostavljajući radnike bez plata, a republičku kasu praznu, ukazali su eminentni ekonomski stručnjaci, gostujući u emisiji BN televizije "Izazovi".

"Apsurdno je da je Rafinerija Brod, energetski gigant Balkana, nakon predaje u ruke ruskim partnerima, poslije samo nekoliko godina došla do toga da je njen poslovni gubitak tri puta veći od vrijednost imovine. Istovremeno, su iste te ruske firme na svjetskom tržištu sve jače", kazuje ekonomista Zoran Pavlović.

On ukazuje da su u ovom i sličnim slučajevima zakazale institucije Republike Srpske, konkretno Poreska uprava Republike Srpske. Pavlović smatra da su u sve umiješani prsti pojedinih moćnika na vlasti, koji imaju korist iz ovakve situacije.

Izgradnja hidroelektrana može da bude ključan invesiticoni pokretač, a sada je rijeka Drina je najveći neiskorišćeni potencijal u Evropi.

"Mi imamo studije, stručnjake, ali ključnim ljudima na vlasti to ne odgovara i daje važne potencijale u koncesiju, i sklapa poslove uz nagodbu u četiri oka. Koncesionar ne mora dati niti jednu marku u budžet Republike Srpske, ali loši zakoni mu dozvoljavaju da trguje sa tim prirodnim resursom koji mu je dat na određeni period. To nema nigdje u svijetu", ukazuje poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zdravko Krsmanović.

Darko Trifunović, stručnjak za bezbjednost tvrdi da u rasprodaju prirodnih bogatstava Srpske ključnu ulogu ima aktuelna vlast, koja ima korist da u priču uključi one investitore koji su spremni da i za njihovu korist odrade pljačku.

"Mi nismo na meti stranaca, već domaće mafije", tvrdi Trifunović.

"Mi u Republici Srpskoj imamo Elektroprivredu u kojoj glavnu riječ vodi vladajuća partija, gdje se se sav novac troši na stranaško zapošljavanje radi prikupljanja glasova", smatra ekonomista Aleksa Milojević.

Partijska svojina ne može da gradi privredu, ukazuje i Milojević.



BN televizija

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

cinjenica

28.10.2016 18:55

Je da smo najbogatiji lopovima i prkosenju. Zasto ne obajevite sta je OSCE izjavio povodom dodijeljenih nagrada RS?

ODGOVORITE
Name

klapac

28.10.2016 19:17

Psi laju, karavane prolaze.

ODGOVORITE
Name

KOSMOS-BANJA LUKA

28.10.2016 19:41

DODJITE U KOSMOS U BANJA LUCI DA VIDITE STA SE RADI I KAKO JE DIREKTOR VIJESTICA SPOSOBAN,SA OSTALOM EKIPOM.SVE JE POKRENUO,REDOVNE PLATE,UGOVORI,IMOVINA I ZEMLJISTE,HALE SE NE PRODAJU.SVE OK.DODJITE I NAPRAVITE EMISIJU O BANJALUCKOM PONOSU.PRIMJER ZA SVE.

ODGOVORITE
Name

Vješticu lično poznajem

28.10.2016 20:34

Vještica nije radio u privredi ali čovjek očigledno ima ideju i volju da stvari učini boljima

Name

Kratko i jasno

28.10.2016 22:18

Lažeš.

Name

re Kratko i jasno

29.10.2016 06:55

Na koji komentar misliš kada kažeš da lažu prvi ili drugi?

Name

Zoka

28.10.2016 20:14

Neka vaši gosti posete rudnik stanari vide šta je urađeno i kako se vodi firma da je barem više takvih firmi sada je lako je pričati treba raditi.našli ste jedini pozitivni primer kritizirati.

ODGOVORITE
Name

Lažna ekavica

28.10.2016 21:15

Lažno Zoka ekavicom pišeš kao riječ posete.Nisi ti iz Srbije nego podržavaš našu kriminalnu organizaciju što znači da ste i vi SNSD-ovci gledali ovu emisiju.Nadajmo se da če ekonomija u KPZ Foča dobiti uskoro nove radnike

Name

Azra

28.10.2016 20:43

Hvala BNTV na ovoj tematskoj emisiji. Ovakvu emisiju ,bitnu za sve koji zive u Bosni / R.S. godinama ni na jednoj TV nisam gledaal. Gosti strucni sa argumentima (trebala je bit gospodja Cenic) i sami voditelji svojim pitanjima profesionalno vodili kroz emisiju. Pratila sam i tekstove gledalaca, dojam da mnogi jos nisu svjesni u kakvoj se ekonomskoj situaciji nalazimo (jos mnogo su uvijeni u nacionalizam). Ovakve tematske emisije, sad treba vise organizovati i malo duze da traju.

ODGOVORITE
Name

Boki

28.10.2016 21:23

Emisija je bila odlična i objektivna. Pozdrav za BN televiziju. Samo hrabro i objektivno naprijed.

ODGOVORITE
Name

kakadu

28.10.2016 21:46

Imam platu 5.000KM... Al' je ne dobijam!

ODGOVORITE
Name

Laki

28.10.2016 23:35

Trebali sta ovakve emisije pre izbora a ne o takozvanom referendumu, pa opet bi kako tužilaštvo želi!

ODGOVORITE
Name

Лија

29.10.2016 07:07

За сваку похвалу су емисије оваквог типа, у којима се указује на негативне појаве и понашања појединаца и институција у Републици Српској. Али то чинити на исти ''истрошен'' начин који није дао резултате, са истим ''зарђалим стручњацима'', не даје наду да ће то допријети до обичног смртника и отворити му очи. Слична прича је причана пред протекле изборе. Слушали смо је скоро свакодневно. Резултат је познат након избора. Очито да прича није била убједљива и као таква није доприла до гласача-народа. Надаље, волио бих да из уста истих људи чујем самокритичке приче. Приче о понашању појединаца у сопственим редовима. Мислим да би то помогло да народ разумије шта му се поручује.

ODGOVORITE