Убијена перспектива родитељима у Српској

Анализа упоредних података о броју живорођене дјеце у Републици Српској у протеклој деценији показује да се сваке године рађа све мање беба.

Република Српска 28.10.2016 | 22:58
Убијена перспектива родитељима у Српској
Стручњаци напомињу да су узроци лоше економско стање у друштву и да је ситуација у Федерацији БиХ нешто повољнија, таман толико колико је економско стање боље него у Републици Српској.

Сагласни су у оцјени да нам треба нова стратегија када је ријеч о пронаталитетној политици.

У 2014. години у здравственим установама у Републици Српској, према подацима Министарства здравља, регистровано је  8.709 живорођене дјеце. У истом периоду, у Федерацији БиХ рођено је 19.439 дјеце.

Подаци Завода за статистику кажу да је у Републици Српској  2014. рођено укупно 9.335 малишана, што је, упоређено са 2005-ом годином, када је рођено 10. 322 дјеце, мање за 987.

Чињеница је да БиХ и Републику Српску сваке године напушта све већи број младих. То ће у перспективи убрзати депопулацију становништва.

Држава и њене институције, немају квалитетан одговор на овај проблем.

Подршке комплетног система са конкретним резултатима - није било.

Пад наталитета није моментални, већ дугорочни проблем.

Демографи поручују да је зато потребно системско и трајно рјешења. Све досадашње стратегије то нису дале.



БН телевизија

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Мислим-ман

28.10.2016 18:49

Хајмо националисти државотворни и остали паметни - Хајмо неки паметни коментар на овај проблем. Нисам негативац, већ обични реалиста, Ова земља ће у будућих 200 година бити један обични продукт једног великог масонеријског еxперимента. Сви народи земље Босне ће да буду мањина. Исти масони су давно видјели природне љепоте и неисквареност генетике која је дозвољавала једну сигурну будућност са здравим потомством. Младе су планирали исељавати ради поправљања генетске слике германа, англосаxона. Данашњи политичари само играју како им је речено да раде. И Додик и Бакир су уплетени и текако у ову проблематику

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО Микиц

28.10.2016 20:09

Мислим цовјеце да си у праву. Насим непријатељима је ратним разарањима за време распада Југоскавије пао кец на десетку тако да они могу сада теским економски стањем у друству да правдају младе људе и зене који неце се зене и удају и да радјају дјецу у којој се ПРОДУЗУЈЕ зивот нас. Теско економски стање у коме се налазе сада градјани бивсе Југославије само је изговор за младу популацију која неце обавезе у своме зивоту. Она није ни припремљени да мозе успјесно да се носи са зивотним проблемима, обавезама и дузностима. ОСИМ тога себицност је све виднија код младих који висе нису у стању да се зртвују ни за себе и своје интересе, а камо ли за своје близње. Томе је пуно допринео дух "прогреса" са Запада са којим Тајну владари из сенке покусавају да смање раст становниства на земљи који све висе измице њиховој контроли. Излаз из садасњег цорсокака у коме се налази бјели цовјек јесте само у његовом повратку извирним вредностина зивота. Моја Бака и Дзедо са Мајцине стране нису имала ни приблузно слицне услове за зивот које има данасња Омладина па су они опет и поред тога били богати јер су имали 17 синива и Кцери АЛЕЛУЈА!

Name

Мислим-Ман

28.10.2016 22:22

Да свака ти је ријеч у праву. Нажалост, у овом "напредном" западном свијету у којем живим од 90их је доста заблуде. Трендови су исти и да Бог да да се рађају дјеца и да нас ко буде хтио одржавати када одемо у пензију. Можда ће нас само претворити у храну за мачке када кинези преузму све на крају. Према некој масонеријској подјели балкан припада турским масонима, можда је због тога арапе пуно досељено. ПОсто се срби хрвати и бошњаци неће рађати истим темпом, арапи и Кинези ће вјероватно направити неки вид дестинације која ће осим концепта ЦхинаТоwн у САД, имати шире размјере. Ја сам давно реко, босњак сам у иностранству, али једини је спас, сјекира, гумене чизме, једра жена, село, искључивање медија и интернета и форсирање широких породица са много дјеце... Једино тако смо МИ балканци ти који доминирамо и бројем и љепотом и здрављем и памети... Нажалост, политичари играју по правилима великих.

Name

Само уживај

28.10.2016 19:35

Коме требају дјеца поред ауто-сокака 9-ти Јануар? Умјесто ауто-столице за бебе купиш нове фелге и распалиш свог плинског голфа 100 на сат преко СРБских земаља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

какаду

28.10.2016 19:51

9 хиљада је једна генерација??? Па за 75 година ће бити 9x75 = 675 хиљада људи у РС !!! То је ако нико не умре до 75-те нити одсели. У ФБиХ 19 хиљада то испаде 1.7 Милион станвника. Укупно 2.4М. Јао која катастрофа. Библијска. Па за шта смо ми ратовали кад ће ово да се џаба дијели. Ауууу који промашај!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

28.10.2016 21:09

Ако је Педерација они у Америци,Сведској и Арапи онда их има толико.Хајд не паламуди БН мајке ти.

ОДГОВОРИТЕ