Ubijena perspektiva roditeljima u Srpskoj

Analiza uporednih podataka o broju živorođene djece u Republici Srpskoj u protekloj deceniji pokazuje da se svake godine rađa sve manje beba.

Republika Srpska 28.10.2016 | 22:58
Ubijena perspektiva roditeljima u Srpskoj
Stručnjaci napominju da su uzroci loše ekonomsko stanje u društvu i da je situacija u Federaciji BiH nešto povoljnija, taman toliko koliko je ekonomsko stanje bolje nego u Republici Srpskoj.

Saglasni su u ocjeni da nam treba nova strategija kada je riječ o pronatalitetnoj politici.

U 2014. godini u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, prema podacima Ministarstva zdravlja, registrovano je  8.709 živorođene djece. U istom periodu, u Federaciji BiH rođeno je 19.439 djece.

Podaci Zavoda za statistiku kažu da je u Republici Srpskoj  2014. rođeno ukupno 9.335 mališana, što je, upoređeno sa 2005-om godinom, kada je rođeno 10. 322 djece, manje za 987.

Činjenica je da BiH i Republiku Srpsku svake godine napušta sve veći broj mladih. To će u perspektivi ubrzati depopulaciju stanovništva.

Država i njene institucije, nemaju kvalitetan odgovor na ovaj problem.

Podrške kompletnog sistema sa konkretnim rezultatima - nije bilo.

Pad nataliteta nije momentalni, već dugoročni problem.

Demografi poručuju da je zato potrebno sistemsko i trajno rješenja. Sve dosadašnje strategije to nisu dale.



BN televizija

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Mislim-man

28.10.2016 18:49

Hajmo nacionalisti državotvorni i ostali pametni - Hajmo neki pametni komentar na ovaj problem. Nisam negativac, već obični realista, Ova zemlja će u budućih 200 godina biti jedan obični produkt jednog velikog masonerijskog experimenta. Svi narodi zemlje Bosne će da budu manjina. Isti masoni su davno vidjeli prirodne ljepote i neiskvarenost genetike koja je dozvoljavala jednu sigurnu budućnost sa zdravim potomstvom. Mlade su planirali iseljavati radi popravljanja genetske slike germana, anglosaxona. Današnji političari samo igraju kako im je rečeno da rade. I Dodik i Bakir su upleteni i tekako u ovu problematiku

ODGOVORITE
Name

MIHAILO Mikic

28.10.2016 20:09

Mislim covjece da si u pravu. Nasim neprijateljima je ratnim razaranjima za vreme raspada Jugoskavije pao kec na desetku tako da oni mogu sada teskim ekonomski stanjem u drustvu da pravdaju mlade ljude i zene koji nece se zene i udaju i da radjaju djecu u kojoj se PRODUZUJE zivot nas. Tesko ekonomski stanje u kome se nalaze sada gradjani bivse Jugoslavije samo je izgovor za mladu populaciju koja nece obaveze u svome zivotu. Ona nije ni pripremljeni da moze uspjesno da se nosi sa zivotnim problemima, obavezama i duznostima. OSIM toga sebicnost je sve vidnija kod mladih koji vise nisu u stanju da se zrtvuju ni za sebe i svoje interese, a kamo li za svoje bliznje. Tome je puno doprineo duh "progresa" sa Zapada sa kojim Tajnu vladari iz senke pokusavaju da smanje rast stanovnistva na zemlji koji sve vise izmice njihovoj kontroli. Izlaz iz sadasnjeg corsokaka u kome se nalazi bjeli covjek jeste samo u njegovom povratku izvirnim vrednostina zivota. Moja Baka i Dzedo sa Majcine strane nisu imala ni pribluzno slicne uslove za zivot koje ima danasnja Omladina pa su oni opet i pored toga bili bogati jer su imali 17 siniva i Kceri ALELUJA!

Name

Mislim-Man

28.10.2016 22:22

Da svaka ti je riječ u pravu. Nažalost, u ovom "naprednom" zapadnom svijetu u kojem živim od 90ih je dosta zablude. Trendovi su isti i da Bog da da se rađaju djeca i da nas ko bude htio održavati kada odemo u penziju. Možda će nas samo pretvoriti u hranu za mačke kada kinezi preuzmu sve na kraju. Prema nekoj masonerijskoj podjeli balkan pripada turskim masonima, možda je zbog toga arape puno doseljeno. POsto se srbi hrvati i bošnjaci neće rađati istim tempom, arapi i Kinezi će vjerovatno napraviti neki vid destinacije koja će osim koncepta ChinaTown u SAD, imati šire razmjere. Ja sam davno reko, bosnjak sam u inostranstvu, ali jedini je spas, sjekira, gumene čizme, jedra žena, selo, isključivanje medija i interneta i forsiranje širokih porodica sa mnogo djece... Jedino tako smo MI balkanci ti koji dominiramo i brojem i ljepotom i zdravljem i pameti... Nažalost, političari igraju po pravilima velikih.

Name

Samo uživaj

28.10.2016 19:35

Kome trebaju djeca pored auto-sokaka 9-ti Januar? Umjesto auto-stolice za bebe kupiš nove felge i raspališ svog plinskog golfa 100 na sat preko SRBskih zemalja.

ODGOVORITE
Name

kakadu

28.10.2016 19:51

9 hiljada je jedna generacija??? Pa za 75 godina će biti 9x75 = 675 hiljada ljudi u RS !!! To je ako niko ne umre do 75-te niti odseli. U FBiH 19 hiljada to ispade 1.7 Milion stanvnika. Ukupno 2.4M. Jao koja katastrofa. Biblijska. Pa za šta smo mi ratovali kad će ovo da se džaba dijeli. Auuuu koji promašaj!!!

ODGOVORITE
Name

rs

28.10.2016 21:09

Ako je Pederacija oni u Americi,Svedskoj i Arapi onda ih ima toliko.Hajd ne palamudi BN majke ti.

ODGOVORITE