Блиски сусрет авиона Русије и Америке

На сиријском небу дошло је до “блиског сусрета“ руског и америчког авиона, пише РТ истичући да се такве ствари дечавају готово једном недељно.

Република Српска 28.10.2016 | 18:45
Блиски сусрет авиона Русије и Америке
"Најближе је било 17. октобра усред ноћи, вероватно негде око поноћи“, рекао је за АФП војни званичник САД Џеф Харигиан.

Према његовим речима, војни авион САД био је “у истој области“ као и Руски и мало је фалило да дође до инцидента. Како каже, руски пилот вероватно није видео авион САД у мраку.

Авиони су били на мање од једне миље један о другог. То је око 1.500 метара. Оба авиона су летела без светла.

„Рекао бих да се то догодило јер нису били свесни ситуације и околности“, наводи он.

Други високи војни званичник рекао је да је амерички пилот могао да осети турбуленције због другог авиона.

Амерички пилот није могао да контактира руског преко радио канала. Следећег дана официри САД звали су руске колеге да питају за инцидент.

Успостављена је “црвена линија“ преко које две војске могу да размењују информације о мисијама како би се избегло да буду у истом ваздушном простору у исто време.

Та комуникација настављена је упркос томе што су САД прекинуле све дипломатске преговоре са Рсуијом и Сиријом почетком октобра.

„Та линија је спречила повећање блиских пролетања у последњих шест недеља“, наводи Харигиан. Како каже, такви случајеви догоде се једном у сваких десет дана и већина у северо-источној Сирији.

Извор: Б92
Фото: ГеттyИмагес

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ха ха ха

28.10.2016 19:23

"...Како каже, руски пилот вероватно није видео авион САД у мраку."...Тако је то кад ни један ни други немају радаре у авиону а и авакси и тупољеви отказали. ово еј дакел могао смислити само Мирослав Лажански.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

28.10.2016 20:37

Лажански то све зна унапред.Синоћ је на РТС-у такође одржао предавање за малу децу(ДА или НЕ).Авиони без светла уреду,можда су летели и са угашеним моторима.

Name

???

28.10.2016 21:00

Нисам знао да Русија и Америка спадају у вијести из РС.

ОДГОВОРИТЕ