Bliski susret aviona Rusije i Amerike

Na sirijskom nebu došlo je do “bliskog susreta“ ruskog i američkog aviona, piše RT ističući da se takve stvari dečavaju gotovo jednom nedeljno.

Republika Srpska 28.10.2016 | 18:45
Bliski susret aviona Rusije i Amerike
"Najbliže je bilo 17. oktobra usred noći, verovatno negde oko ponoći“, rekao je za AFP vojni zvaničnik SAD Džef Harigian.

Prema njegovim rečima, vojni avion SAD bio je “u istoj oblasti“ kao i Ruski i malo je falilo da dođe do incidenta. Kako kaže, ruski pilot verovatno nije video avion SAD u mraku.

Avioni su bili na manje od jedne milje jedan o drugog. To je oko 1.500 metara. Oba aviona su letela bez svetla.

„Rekao bih da se to dogodilo jer nisu bili svesni situacije i okolnosti“, navodi on.

Drugi visoki vojni zvaničnik rekao je da je američki pilot mogao da oseti turbulencije zbog drugog aviona.

Američki pilot nije mogao da kontaktira ruskog preko radio kanala. Sledećeg dana oficiri SAD zvali su ruske kolege da pitaju za incident.

Uspostavljena je “crvena linija“ preko koje dve vojske mogu da razmenjuju informacije o misijama kako bi se izbeglo da budu u istom vazdušnom prostoru u isto vreme.

Ta komunikacija nastavljena je uprkos tome što su SAD prekinule sve diplomatske pregovore sa Rsuijom i Sirijom početkom oktobra.

„Ta linija je sprečila povećanje bliskih proletanja u poslednjih šest nedelja“, navodi Harigian. Kako kaže, takvi slučajevi dogode se jednom u svakih deset dana i većina u severo-istočnoj Siriji.

Izvor: B92
Foto: GettyImages

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ha ha ha

28.10.2016 19:23

"...Kako kaže, ruski pilot verovatno nije video avion SAD u mraku."...Tako je to kad ni jedan ni drugi nemaju radare u avionu a i avaksi i tupoljevi otkazali. ovo ej dakel mogao smisliti samo Miroslav Lažanski.

ODGOVORITE
Name

Рашо

28.10.2016 20:37

Лажански то све зна унапред.Синоћ је на РТС-у такође одржао предавање за малу децу(ДА или НЕ).Авиони без светла уреду,можда су летели и са угашеним моторима.

Name

???

28.10.2016 21:00

Nisam znao da Rusija i Amerika spadaju u vijesti iz RS.

ODGOVORITE