"Уклонити све баријере у пословању и трговини"

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да би било природно да се уклањају све баријере у пословању и пласирању производа између два ентитета, те да то и јесте опредјељење Владе Републике Српске.

Република Српска 28.10.2016 | 12:48
"Уклонити све баријере у пословању и трговини"
"Али, то свакако захтијева не само парцијални, већ један свеобухватни приступ, и сматрам да смо и премијер (Федерације БиХ Фадил) Новалић и ја показали да је то пут којим желимо ићи", рекла је Цвијановићева одговарајући на питање да прокоментарише проблеме са којима се сусрећу произвођачи хемијских и неких фармаколошких производа из ФБиХ приликом њиховог пласирања на тржиште Републике Српске.

Она је додала да се, међутим, у рјешавању овог питања за које је заинтересована ФБиХ, у Влади Републике Српске поново наметнуло једно друго питање за које је директно заинтересована Република Српска.

"Наиме, ријеч је о једној ограничавајућој уредби у ФБиХ, по којој се нашем гасном предузећу 'ГАС РЕС' забрањује да гасом снабдијева потрошаче у ФБиХ", истакла је Цвијановићева.

Што је још горе, рекла је премијерка, забрањује му се и да користи територију ФБиХ да би дошли до територије Српске и снабдијевали, на примјер, своје потрошаче у Источном Сарајеву.

"Зато кажем да бисмо морали утврдити генерални принцип, без било каквих међусобно постављених ограничења, и ми смо у Влади Републике Српске спремни да на томе радимо са партнерима из Владе ФБиХ", истакла је Цвијановићева.

Произвођачи хемијских и одређених фармаколошких производа из ФБиХ суочили су се са проблемима приликом пласирања својих производа на тржиште Српске.

Наиме, ови производи, да би се нашли на тржишту Републике Српске, морају бити у складу са новим прописима који су донесени на основу Закона о хемикалијама и Закона о биоцидима у Републици Српској, а који су у потпуности усклађени са захтјевима Европске уније.

С друге стране, у прописе у ФБиХ којима је регулисана ова материја, тек треба да буду инкорпорисани стандарди који се примјењују у Европској унији.

(Срна)
(Фото: Н1)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Олга

28.10.2016 11:23

Професорица енглеског зна несто,ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

бата

28.10.2016 12:11

Како сам систематски унистен од Идиота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма ја

28.10.2016 13:17

Уклонили сте, ускоро више нико неће пословати са РС-ом

ОДГОВОРИТЕ