"Ukloniti sve barijere u poslovanju i trgovini"

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da bi bilo prirodno da se uklanjaju sve barijere u poslovanju i plasiranju proizvoda između dva entiteta, te da to i jeste opredjeljenje Vlade Republike Srpske.

Republika Srpska 28.10.2016 | 12:48
"Ukloniti sve barijere u poslovanju i trgovini"
"Ali, to svakako zahtijeva ne samo parcijalni, već jedan sveobuhvatni pristup, i smatram da smo i premijer (Federacije BiH Fadil) Novalić i ja pokazali da je to put kojim želimo ići", rekla je Cvijanovićeva odgovarajući na pitanje da prokomentariše probleme sa kojima se susreću proizvođači hemijskih i nekih farmakoloških proizvoda iz FBiH prilikom njihovog plasiranja na tržište Republike Srpske.

Ona je dodala da se, međutim, u rješavanju ovog pitanja za koje je zainteresovana FBiH, u Vladi Republike Srpske ponovo nametnulo jedno drugo pitanje za koje je direktno zainteresovana Republika Srpska.

"Naime, riječ je o jednoj ograničavajućoj uredbi u FBiH, po kojoj se našem gasnom preduzeću 'GAS RES' zabranjuje da gasom snabdijeva potrošače u FBiH", istakla je Cvijanovićeva.

Što je još gore, rekla je premijerka, zabranjuje mu se i da koristi teritoriju FBiH da bi došli do teritorije Srpske i snabdijevali, na primjer, svoje potrošače u Istočnom Sarajevu.

"Zato kažem da bismo morali utvrditi generalni princip, bez bilo kakvih međusobno postavljenih ograničenja, i mi smo u Vladi Republike Srpske spremni da na tome radimo sa partnerima iz Vlade FBiH", istakla je Cvijanovićeva.

Proizvođači hemijskih i određenih farmakoloških proizvoda iz FBiH suočili su se sa problemima prilikom plasiranja svojih proizvoda na tržište Srpske.

Naime, ovi proizvodi, da bi se našli na tržištu Republike Srpske, moraju biti u skladu sa novim propisima koji su doneseni na osnovu Zakona o hemikalijama i Zakona o biocidima u Republici Srpskoj, a koji su u potpunosti usklađeni sa zahtjevima Evropske unije.

S druge strane, u propise u FBiH kojima je regulisana ova materija, tek treba da budu inkorporisani standardi koji se primjenjuju u Evropskoj uniji.

(Srna)
(Foto: N1)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Olga

28.10.2016 11:23

Profesorica engleskog zna nesto,ha

ODGOVORITE
Name

bata

28.10.2016 12:11

Kako sam sistematski unisten od Idiota.

ODGOVORITE
Name

Ma ja

28.10.2016 13:17

Uklonili ste, uskoro više niko neće poslovati sa RS-om

ODGOVORITE