Пазите на хигијену: 5.000 заражених шугом!

Последњих недеља се повећао број заражених од шуге у Београду, али и у читавој Србији. Тренутно је 5.000 заражених!

Здравље 28.10.2016 | 10:56
Пазите на хигијену: 5.000 заражених шугом!
Епидемиолози и инфектолози упозоравају да, иако се веровало да је та болест искорењена, сваке године шугу добије 300 нових пацијената, док тренутно у нашој земљи 5.000 људи има шугу!

Према речима лекара, шуга се препознаје по црвенилу, сврабу и перутању коже, а највише инајбрже се шири међу децом по школама и вртићима. Најважнија је лична хигијена пошто се болест брзо преноси руковањем, пољупцем, употребом чаше или пешкира заражене особе, као и сексуалним путем.

Епидемиолог др Ивана Беговић Лазаревић из Градског завода за јавно здравље Београд каже да је број оболелих од шуге сваке године у порасту и да је само прошле године у Београду било заражено чак 2.200 пацијената!

"Према подацима из годишњих извештаја о кретању заразних болести, сваке године се број заражених од шуге повећава за 200-300 новооболелих. Највећи проблем је што људи који добију шугу томе не придају пуно значаја, а онда се и не придржавају упутства лекара", рекла је др Беговић Лазаревић за "Инфомер".

Према њеним речима, осим директног контакта са зараженим у породици, вртићу или школи, шуга се може преносити и сексуалним путем.

Шта изазива шугу

Шуга је преносна болест коже коју изазива паразит који се зове шугарац, иначе једва видљив голим оком, који се појављује на површини људске коже. Симптом шуге је свраб, нарочито ноћу јер овај паразит воли топлоту и тада се брже развија.

"Шуга као кожно обољење спада и у полне болести. Уколико ваш партнер има ту инфекцију, врло лако је директним контактом може пренети и вама. Ситуација није драматична, али морамо бити опрезни и мислити на своје здравље", каже она.

Директор Завода за кожне и венеричне болести др Александар Адамовић каже за тај лист да се шуга лако препознаје, али да спада у "непријатне болести".

"Ово кожно обољење изазива црвенило и јак свраб, нарочито ноћу. Углавном се јавља између прстију, на зглобовима, длановима, лактовима, табанима, стомаку, грудима... Уколико неко од укућана добије шугу, сви остали морају бити у приправности. Исто важи за децу у вртићима и школама, јер она најпре успеју да се заразе због слабијег имунитета. Потребно је користити шампоне и сапуне намењене отклањању шуге, луфтирати просторије, често мењати постељину и откувавати веш на високој температури", објашњава др Адамовић.

Специјалиста опште праксе др Невенка Димитријевић додаје да шуга није сезонска болест и може се раширити у било које доба године.

"Шуга се шири у великим колективима, и то где су деца. Играју се са животињама, напољу су са другом децом, а и њихов организам још није ојачао да би се одупро инфекцијама. Довољно је да се једно дете зарази и пренесе је на остале", наглашава др Димитријевић и упозорава да уколико се не лечи, може доћи до озбиљних оштећења.

Извор: Мондо.рс
Фото: Гуливер/Геттy/Тхинкстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар