Договорена заштита пространог Антарктика

Делегати 24 земље из Европске уније договорили су се да Росово море на Антарктику постане прво морско заштићено подручје на свету.

Занимљивости 28.10.2016 | 10:42
Договорена заштита пространог Антарктика
Тако ће 1,55 милиона квадратних километара Јужног океана бити заштићено од комерцијалног риболова на период од 35 година, наводиБи-Би-Си.

То је дом за 38 одсто аделијских пингвина на свету, 30 одсто укупног броја антрактичких бурница и око шест одсто светске популације антарктичких малих китова.

Потпуна забрана риболова односи се на простор од 1,1 милион квадратних километара.

Борци за заштиту природе поздравили су тај договор и истакли да је реч о најисконскијем морском екосистему на Земљи. Надају се да ће то бити прва од много сличних зона у међународним водама.

На састанку у аустралијском граду Хобарту, Комисија за очување антарктичких морских живих ресурса (ЦЦАМЛР) се једногласно сложила да Росово море означи као заштићено подручје након вишегодишњих преговора, објавио је министар спољних послова Новог Зеланда Мари Мекали.

Извор: Агенције
Фото: Г. Адвентурес

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хммм...

30.10.2016 09:39

Све само да се не прилази Антартику, да се случајно не дође до истине. Али, џаба вам сијетски лажови, питање је времена када ће праву истину сазнати сваки смртник.

ОДГОВОРИТЕ