Dogovorena zaštita prostranog Antarktika

Delegati 24 zemlje iz Evropske unije dogovorili su se da Rosovo more na Antarktiku postane prvo morsko zaštićeno područje na svetu.

Zanimljivosti 28.10.2016 | 10:42
Dogovorena zaštita prostranog Antarktika
Tako će 1,55 miliona kvadratnih kilometara Južnog okeana biti zaštićeno od komercijalnog ribolova na period od 35 godina, navodiBi-Bi-Si.

To je dom za 38 odsto adelijskih pingvina na svetu, 30 odsto ukupnog broja antraktičkih burnica i oko šest odsto svetske populacije antarktičkih malih kitova.

Potpuna zabrana ribolova odnosi se na prostor od 1,1 milion kvadratnih kilometara.

Borci za zaštitu prirode pozdravili su taj dogovor i istakli da je reč o najiskonskijem morskom ekosistemu na Zemlji. Nadaju se da će to biti prva od mnogo sličnih zona u međunarodnim vodama.

Na sastanku u australijskom gradu Hobartu, Komisija za očuvanje antarktičkih morskih živih resursa (CCAMLR) se jednoglasno složila da Rosovo more označi kao zaštićeno područje nakon višegodišnjih pregovora, objavio je ministar spoljnih poslova Novog Zelanda Mari Mekali.

Izvor: Agencije
Foto: G. Adventures

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Hmmm...

30.10.2016 09:39

Sve samo da se ne prilazi Antartiku, da se slučajno ne dođe do istine. Ali, džaba vam sijetski lažovi, pitanje je vremena kada će pravu istinu saznati svaki smrtnik.

ODGOVORITE