"Плави језик" и даље се шири Семберијом

На сједници Штаба за вандредне ситуације у Бијељини саопштено је да се болест "плавог језика" у Семберији појавила 25. септембра и да је досад регистрована у 18 домаћинстава

Република Српска 28.10.2016 | 09:35
"Плави језик" и даље се шири Семберијом
Ветеринарски инспектор Младен Јовановић изјавио је јуче на сједници Штаба за вандредне ситуације у Бијељини да се болест "плавог језика" у Семберији појавила 25. септембра и да је досад регистрована у 18 домаћинстава. Број регистрованих обољелих преживара засад је 25, а око 80 грла прате стручне ветеринарске екипе.

"Основни преносиоци ове болести су комарци, муве, буве и ваши, а највише се преносе на дивље папкаре. Не може се пренијети на људе, али су штете због болести животиња огромне", навео је Јовановић.

Према његовим ријечима, нека од мјеста гдје је досад регистрована болест плавог језика су Бањица, Суво Поље, Бјелошевац и Доња Буковица. Формирана је комисија за процјену штете, а тренутно се ради обиљежавање животиња. Након тога спровешће се еутаназија обољелих грла и такозвано нешкодљиво закопавање.

Истовремено, на 200 километара од Бијељине, четири села општине Горњи Милановац - Семедражу, Шарани, Горњој Врбавави и Брусници, такође се шири ова сточна зараза.

Коментари / 0

Оставите коментар