"Plavi jezik" i dalje se širi Semberijom

Na sjednici Štaba za vandredne situacije u Bijeljini saopšteno je da se bolest "plavog jezika" u Semberiji pojavila 25. septembra i da je dosad registrovana u 18 domaćinstava

Republika Srpska 28.10.2016 | 09:35
"Plavi jezik" i dalje se širi Semberijom
Veterinarski inspektor Mladen Jovanović izjavio je juče na sjednici Štaba za vandredne situacije u Bijeljini da se bolest "plavog jezika" u Semberiji pojavila 25. septembra i da je dosad registrovana u 18 domaćinstava. Broj registrovanih oboljelih preživara zasad je 25, a oko 80 grla prate stručne veterinarske ekipe.

"Osnovni prenosioci ove bolesti su komarci, muve, buve i vaši, a najviše se prenose na divlje papkare. Ne može se prenijeti na ljude, ali su štete zbog bolesti životinja ogromne", naveo je Jovanović.

Prema njegovim riječima, neka od mjesta gdje je dosad registrovana bolest plavog jezika su Banjica, Suvo Polje, Bjeloševac i Donja Bukovica. Formirana je komisija za procjenu štete, a trenutno se radi obilježavanje životinja. Nakon toga sprovešće se eutanazija oboljelih grla i takozvano neškodljivo zakopavanje.

Istovremeno, na 200 kilometara od Bijeljine, četiri sela opštine Gornji Milanovac - Semedražu, Šarani, Gornjoj Vrbavavi i Brusnici, takođe se širi ova stočna zaraza.

Komentari / 0

Ostavite komentar