Нећемо се мијешати у унутрашња питања БиХ

Свечаним дочеком испред зграде институција Босне и Херцеговине започела је дводневна посјета хрватског премијера Андреја Пленковића Босни и Херцеговини, прва након именовања нове хрватске Владе средином овог мјесеца.

Босна и Херцеговина 28.10.2016 | 11:40
Нећемо се мијешати у унутрашња питања БиХ
Хрватског премијера на Тргу Босне и Херцеговине дочекао је Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара Босне и Херцеговине.

Након састанка Пленковића и Звиздића и њихових делегација, предсједавајући Звиздић је рекао да БиХ у Хрватској има доброг парнера те да су се данашњи разговори базирали на економским питањима и европском путу БиХ.

"Хрватска је обећала помоћ БиХ када је у питању испуњавања упитника ", рекао је Звиздић.

Он је најавио да би се до краја године требало одржати заједничка сједница Владе ХР и Савјета министара БиХ, као и посјета комесара ЕУ Јоханеса Хана 9. децембра ове године, када би БиХ требала добити упитник на који треба да одговорио у наредних 6 мјесеци.

Пленковић је рекао да ће Хрватска обезбиједити стручну помоћ БиХ и све што треба како би успјешно ријешили упитник за приступање чланству ЕУ.

Такође је истакао да ће на сједници, која је планирана до краја године, бити на столу сва неријешена питања између двије државе, те како ће БиХ у наредном периоду у Хрватској имати пријатеља и партнера посебно када је у питању Еврпопски пут БиХ.

Пленковић је такође споменуо када је скоро припремљен Споразум о Сарадњи Хрватске и БиХ на европским питањима. Рекао је да се Хрватска не може нити ће се мијешати у унутрашња питања БиХ.

"То је ствар договора и концезуса конститутивних народа те када сам говорио о федерализацији нисам мислио само на Федерацију", рекао је Пленковић.

Он је додао да ће БиХ приликом приступања ЕУ морати ријешати Уставна питања и истакао да Хрвати као најмалобројнија конститутивна скупина мораја добити једнака право, односно бити уставно заштићени.

Наиме, предсједник хрватске Владе Андреј Пленковић након именовања на ту позицију рекао је како ће сарадња са Босном и Херцеговином за Хрватску бити један од главних спољнополитичких циљева, стога се и одлучио да први службени посјет у улози хрватског премијера у региону започне са Сарајевом.

Предсједник Владе Републике Хрватске Андреј Пленковић боравиће у службеној посјети Босни и Херцеговини, у петак и суботу, 28. и 29. октобра 2016. године, а том ће приликом посјетити Сарајево, Кисељак и Мостар. Уз предсједника Владе биће потпредсједник Владе и министар спољних и европских послова Давор Иво Стиер, министар мора, промета и инфраструктуре Олег Бутковић, те предстојник Средишњег државног уреда за Хрвате изван Републике Хрватске Звонко Милас.

У бх. делегацији, уз предсједавајућег Савјета министара БиХ Звиздића, биће и његови замјеници, министар финансија и трезора Вјекослав Беванда и Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа.

(Н1/Агенције)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Студент

28.10.2016 08:44

И шта сад???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

28.10.2016 09:09

ШТА САД - ПА НИСТА... ДОСАО ПЛЕНКОВИЋ ДА СЕ ДОГОВОРИ СА ЧОВИЋЕМ ДА ГА ОН ЗАМЈЕНИ У ЕУ ПАРЛАМЕНТУ ЗА ВРИЈЕМЕ ДОК ОН ИГРА УЛОГУ ПРЕМИЈЕРА У РХ - ТО ЋЕ СИГУРНО ЗНАЧАЈНО ПОПРАВИТИ НАРУШЕНИ УГЛЕД ХРВАТСКЕ И У ЕУ, А И У БИХ. НОРМАЛНО МИЛОРАД СВЕ ТО МИРНО И БЛАГОНАКЛОНО ПОСМАТРА, ЈЕР ЊЕГА У ЖИВОТУ САМО ИНТЕРЕСУЈЕ ШТА РАДИ ТУЖИЛАШТВО БИХ.

Name

неко

28.10.2016 09:39

Де готхиа: а руку на срце Милорада одавно зиван Српске нико ништа и непита и Вучић је почео главу окретати од Милета

Name

кока

28.10.2016 09:51

Фино што је дошао,али требао је поњети макар три чоколаде, а не као и до сада само једну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

28.10.2016 13:30

А овог Пленковица неко пита несто

Name

Бл

28.10.2016 10:03

Сви су бају окачили а суд га закачио

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

28.10.2016 10:09

Пленковић прво треба да расчисти у сопственој држави па тек онада нама наешто "савјетује".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Книн = РСК

28.10.2016 13:40

Протјерали Србе из хрватске и сада овдје паметују о правима народа. А управо са њима Милорад Додик прави савезе и у име ХДЗ-а заговара распаковање Дејтона од којег би Срби имали најмање користи. Миле издајицо , сјети се НДХ и ко је клао Србе по Крајини 1995.

ОДГОВОРИТЕ