Nećemo se miješati u unutrašnja pitanja BiH

Svečanim dočekom ispred zgrade institucija Bosne i Hercegovine započela je dvodnevna posjeta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini, prva nakon imenovanja nove hrvatske Vlade sredinom ovog mjeseca.

Bosna i Hercegovina 28.10.2016 | 11:40
Nećemo se miješati u unutrašnja pitanja BiH
Hrvatskog premijera na Trgu Bosne i Hercegovine dočekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.

Nakon sastanka Plenkovića i Zvizdića i njihovih delegacija, predsjedavajući Zvizdić je rekao da BiH u Hrvatskoj ima dobrog parnera te da su se današnji razgovori bazirali na ekonomskim pitanjima i evropskom putu BiH.

"Hrvatska je obećala pomoć BiH kada je u pitanju ispunjavanja upitnika ", rekao je Zvizdić.

On je najavio da bi se do kraja godine trebalo održati zajednička sjednica Vlade HR i Savjeta ministara BiH, kao i posjeta komesara EU Johanesa Hana 9. decembra ove godine, kada bi BiH trebala dobiti upitnik na koji treba da odgovorio u narednih 6 mjeseci.

Plenković je rekao da će Hrvatska obezbijediti stručnu pomoć BiH i sve što treba kako bi uspješno riješili upitnik za pristupanje članstvu EU.

Takođe je istakao da će na sjednici, koja je planirana do kraja godine, biti na stolu sva neriješena pitanja između dvije države, te kako će BiH u narednom periodu u Hrvatskoj imati prijatelja i partnera posebno kada je u pitanju Evrpopski put BiH.

Plenković je takođe spomenuo kada je skoro pripremljen Sporazum o Saradnji Hrvatske i BiH na evropskim pitanjima. Rekao je da se Hrvatska ne može niti će se miješati u unutrašnja pitanja BiH.

"To je stvar dogovora i koncezusa konstitutivnih naroda te kada sam govorio o federalizaciji nisam mislio samo na Federaciju", rekao je Plenković.

On je dodao da će BiH prilikom pristupanja EU morati riješati Ustavna pitanja i istakao da Hrvati kao najmalobrojnija konstitutivna skupina moraja dobiti jednaka pravo, odnosno biti ustavno zaštićeni.

Naime, predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković nakon imenovanja na tu poziciju rekao je kako će saradnja sa Bosnom i Hercegovinom za Hrvatsku biti jedan od glavnih spoljnopolitičkih ciljeva, stoga se i odlučio da prvi službeni posjet u ulozi hrvatskog premijera u regionu započne sa Sarajevom.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković boraviće u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, u petak i subotu, 28. i 29. oktobra 2016. godine, a tom će prilikom posjetiti Sarajevo, Kiseljak i Mostar. Uz predsjednika Vlade biće potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih i evropskih poslova Davor Ivo Stier, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, te predstojnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

U bh. delegaciji, uz predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zvizdića, biće i njegovi zamjenici, ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

(N1/Agencije)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Student

28.10.2016 08:44

I šta sad???

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

28.10.2016 09:09

ŠTA SAD - PA NISTA... DOSAO PLENKOVIĆ DA SE DOGOVORI SA ČOVIĆEM DA GA ON ZAMJENI U EU PARLAMENTU ZA VRIJEME DOK ON IGRA ULOGU PREMIJERA U RH - TO ĆE SIGURNO ZNAČAJNO POPRAVITI NARUŠENI UGLED HRVATSKE I U EU, A I U BIH. NORMALNO MILORAD SVE TO MIRNO I BLAGONAKLONO POSMATRA, JER NJEGA U ŽIVOTU SAMO INTERESUJE ŠTA RADI TUŽILAŠTVO BIH.

Name

neko

28.10.2016 09:39

De gothia: a ruku na srce Milorada odavno zivan Srpske niko ništa i nepita i Vučić je počeo glavu okretati od Mileta

Name

koka

28.10.2016 09:51

Fino što je došao,ali trebao je ponjeti makar tri čokolade, a ne kao i do sada samo jednu.

ODGOVORITE
Name

Boki

28.10.2016 13:30

A ovog Plenkovica neko pita nesto

Name

Bl

28.10.2016 10:03

Svi su baju okačili a sud ga zakačio

ODGOVORITE
Name

007

28.10.2016 10:09

Plenković prvo treba da rasčisti u sopstvenoj državi pa tek onada nama naešto "savjetuje".

ODGOVORITE
Name

Knin = RSK

28.10.2016 13:40

Protjerali Srbe iz hrvatske i sada ovdje pametuju o pravima naroda. A upravo sa njima Milorad Dodik pravi saveze i u ime HDZ-a zagovara raspakovanje Dejtona od kojeg bi Srbi imali najmanje koristi. Mile izdajico , sjeti se NDH i ko je klao Srbe po Krajini 1995.

ODGOVORITE