Влада спрема спас за коње са "Борика"?

Влада Републике Српске је усвојила информацију о стању на ергели коња "Борике" код Рогатице и задужила Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде да у сарадањи са ЈП "Шуме Српске" Соколац реализује активности да би угрожене животиње биле спасене.

Република Српска 28.10.2016 | 08:30
Влада спрема спас за коње са "Борика"?
Те активности, како сазнају Независне, ће се кретати у правцу заштите и ревитализације генетског потенцијала аутохтоне расе босанског брдског коња.

Процес је подијељен у двије фазе, па ће дугорочни циљ бити регулисање правног статуса заштите пасмине, док ће прве мјере бити осигуравање генетике коју носе преостала грла у "Борикама".

Како се незванично сазнаје, једна од могућности је и откуп коња и њихово смјештање на сигурно, али проблем су финансије.

Подсјећамо, "Независне" су више пута писале о тешком стању и условима у којима се налази босански брдски коњ на овој некада европски познатој ергели. Животињама нису обезбијеђени смјештај ни заштита, а ни храна за зиму, која је неопходна како би преживјели зиму без испаше.

Због небриге власника, коње су у више наврата нападали вукови, који су им нанијели теже повреде. Вијест о лошем стању на овој ергели стигла је чак и на адресу Међународног удружења узгајивача босанског брдског коња, које је шокирано затеченим стањем.

"Ужасно је шта се ради дивној животињи, која је притом и аутохтона пасмина једног краја и самим тим мора бити под заштитом. Министарства морају озбиљно да се укључе у збривњавање животња", рекли су раније чланови комисије.

Упућени и стручни у овој теми више пута досад су наглашавали како ће ријетко која животиња да преживи зиму уколико се надлежни не укључе. Поред нехуманости према животињама, смрт коња с "Борика" би била ненадокнадив генетски губитак.

(Независне новине)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

стала

28.10.2016 06:44

А ста ја са коњима, овцама, воловима, дзукелама, и осталим зивотињама у људском облику? Има ли њима спаса?

ОДГОВОРИТЕ
Name

его

28.10.2016 07:30

Има спаса сву стоку изјурити напоље

Name

ха ха ха

28.10.2016 07:53

Бојим се да је за тако нешто прекасно.

Name

Лија

28.10.2016 07:56

Шта се десило? Зар то није ''бизнисмен'' Шљиво довео у ред. Борике је купио од узете шуме, а сад је и њих докрајчио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

28.10.2016 08:39

КОЊИ НЕ МОГУ ДА ВОДЕ БРИГУ О КОЊИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сумар

28.10.2016 19:35

Јутрос су вукови заклали једно здребе на Сјемецком пољу гдје су коњи са Борика истјерани на испасу и препустени сами себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

срамота

28.10.2016 21:21

Додик не брине ни о људима а не о расним коњима за које он никад није ни цуо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

анкета

30.10.2016 15:10

Битно је да смо изасли на ону анкету

ОДГОВОРИТЕ