Vlada sprema spas za konje sa "Borika"?

Vlada Republike Srpske je usvojila informaciju o stanju na ergeli konja "Borike" kod Rogatice i zadužila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da u saradanji sa JP "Šume Srpske" Sokolac realizuje aktivnosti da bi ugrožene životinje bile spasene.

Republika Srpska 28.10.2016 | 08:30
Vlada sprema spas za konje sa "Borika"?
Te aktivnosti, kako saznaju Nezavisne, će se kretati u pravcu zaštite i revitalizacije genetskog potencijala autohtone rase bosanskog brdskog konja.

Proces je podijeljen u dvije faze, pa će dugoročni cilj biti regulisanje pravnog statusa zaštite pasmine, dok će prve mjere biti osiguravanje genetike koju nose preostala grla u "Borikama".

Kako se nezvanično saznaje, jedna od mogućnosti je i otkup konja i njihovo smještanje na sigurno, ali problem su finansije.

Podsjećamo, "Nezavisne" su više puta pisale o teškom stanju i uslovima u kojima se nalazi bosanski brdski konj na ovoj nekada evropski poznatoj ergeli. Životinjama nisu obezbijeđeni smještaj ni zaštita, a ni hrana za zimu, koja je neophodna kako bi preživjeli zimu bez ispaše.

Zbog nebrige vlasnika, konje su u više navrata napadali vukovi, koji su im nanijeli teže povrede. Vijest o lošem stanju na ovoj ergeli stigla je čak i na adresu Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja, koje je šokirano zatečenim stanjem.

"Užasno je šta se radi divnoj životinji, koja je pritom i autohtona pasmina jednog kraja i samim tim mora biti pod zaštitom. Ministarstva moraju ozbiljno da se uključe u zbrivnjavanje životnja", rekli su ranije članovi komisije.

Upućeni i stručni u ovoj temi više puta dosad su naglašavali kako će rijetko koja životinja da preživi zimu ukoliko se nadležni ne uključe. Pored nehumanosti prema životinjama, smrt konja s "Borika" bi bila nenadoknadiv genetski gubitak.

(Nezavisne novine)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

stala

28.10.2016 06:44

A sta ja sa konjima, ovcama, volovima, dzukelama, i ostalim zivotinjama u ljudskom obliku? Ima li njima spasa?

ODGOVORITE
Name

ego

28.10.2016 07:30

Ima spasa svu stoku izjuriti napolje

Name

ha ha ha

28.10.2016 07:53

Bojim se da je za tako nešto prekasno.

Name

Лија

28.10.2016 07:56

Шта се десило? Зар то није ''бизнисмен'' Шљиво довео у ред. Борике је купио од узете шуме, а сад је и њих докрајчио.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

28.10.2016 08:39

KONJI NE MOGU DA VODE BRIGU O KONJIMA.

ODGOVORITE
Name

sumar

28.10.2016 19:35

Jutros su vukovi zaklali jedno zdrebe na Sjemeckom polju gdje su konji sa Borika istjerani na ispasu i prepusteni sami sebi.

ODGOVORITE
Name

sramota

28.10.2016 21:21

Dodik ne brine ni o ljudima a ne o rasnim konjima za koje on nikad nije ni cuo.

ODGOVORITE
Name

anketa

30.10.2016 15:10

Bitno je da smo izasli na onu anketu

ODGOVORITE