Хоће ли Бањалука бити без градског превоза?

Возачи градских и приградских аутобуса траже побољшање услова рада и повећање плата за најмање 20 одсто, иначе ће обуставити рад.

Република Српска 27.10.2016 | 19:13
Хоће ли Бањалука бити без градског превоза?
Потврдио је то предсједник Удружења возача Драшко Талијан.

"Идемо мирним путем и данас ћемо власницима превозничких фирми предати петицију. Они имају рок од десет дана да испуне наше захтјеве или ћемо ми предузети радикалније мјере. За почетак спремни смо на обуставу рада" рекао је Талијан.

Додао је да возачи траже само оно што је закон прописао а то је рачунање прековремених сати, топли оброк у новцу, плаћен превоз, повећање плате за најмање 20 одсто и усклађивање радног времена.

"Толеранције неће бити ни према једној ставци" изричит је Талијан.

Истиче да возачи у приградском саобраћају 16 сати сједе за воланом.

"Послодавци ангажују пензионисане возаче да превозе путнике. Уколико смо преморени ми смо потенцијалне "убице" на путевима а камоли пензионери са ослабљеним видом и здравственим стањем, каквих има" казао је Талијан. 

Предсједник Удружења возача компаније "Централ" Жељко Тривић каже да Акт о процјени ризика није добро уређен.

"Нико са нама никада није обишао ниједан круг у аутобусу да виде у којим условима радимо, нити се врши ревизија поменутог документа. Тај акт је донесен само онако, из  формалних разлога. Возачи немају право на бенефицирани радни стаж ни на скраћење радног времена, а наша радна мјеста са повећаним ризиком у послу, би то требало да имају" казао је Тривић.

Нагласио је да је само у фирми гдје је он запослен, десет  возача на боловању и да је слична ситуација у другим компанијама.

"Комисија за боловања има податке о нашем здравственом стању. Лично сам оперисао кичму а послодавци причају за ове што су на боловању да неће да раде" рекао је Тривић.

Превозници нису жељели да коментаришу захтјеве јер по њиховим ријечима још увијек их нису видјели.

"Док не видим петицију не могу ништа да коментаришем. Када видимо захтјеве, онда ћемо заузети став" рекао је предсједник Удружења превозника Горан Старчевић.

Истиче да што се тиче обуставе да је ту Закон о комуналној дјелатности јасан да се он мора поштовати, те да не смије стати превоз путника.

Одласци

Жељко Тривић каже да ће до Нове године 100 возача да оде у иностранство.

"Да бисмо зауставили тај тренд послодавци су тражили од града субвенцију да нам повећају плате. Која је то храброст. Пристали су на услове из тендера и обрћу два милиона марака годишње. Извлаче се на причу о побољшању возног парка а ми возимо неисправне аутобусе. Градски превоз је рудник злата" рекао је Тривић.       

Извор: Глас Српске

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

САМО ОСНИВАЊЕ СИНДИКАТА

27.10.2016 17:53

Подршка возачима и између осталог морате основати синдикат.Друга ствар пошаљите писмо министру унутрашњих послова РС да МУП почне контролисати фиме и колико сати вози сваки од возача.Примјенити закон о безбједности саобраћаја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

27.10.2016 20:58

Плацаце рекет МУП-у као сто и сад плацају и ником ниста.

Name

ЗБЛ

27.10.2016 20:11

Исто тако возачи на медјународним линијама постају утоваривачи и истоваривачу путних торби. Бабетине се иживљавају а највише мрзим када мајмун стоји и,чека да му уморни возач извуче огромну торбу његове гисподје. Затим слабосу плаћени а теже им је него пилотима. Опасност им је свакиколометар. Огромну имају одгиворност па нека будуплаћени у акладу са тим а не да се према њима опходе као према робовима. Јадан вози цијели дан или ноц и онда јос два сата пере аутобус па мора на састанке...Осим тога возе кршеве који,се вани купе за 5000 евра и овдје префарба и мало дотјера. То видите по диму када идете иза буса.Опет са друге стране вкасници јадни плаћају велике рекете властима умјесто да појачају плате возачима и на крају имате мајмуне који тргау инвентар или аутобуске станице разбију. Еее никада ид нас људи неће бити. Сви смо велик говна...хвала на пажњи

ОДГОВОРИТЕ
Name

педја бл

27.10.2016 21:57

Понос Крајине из предратног периода Аутопревоз Бања Лука који постоји висе од 70 година задњих 15 година воде пропали официри који немају везе са саобрацајем направили су клан официрски који нико ниста несмије питати обављају висе функција примају по две три плате њима је добро док возаци имају 450 км плату коју су крваво зарадили само мању плату имају цистацице назалост и једних и других .

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

28.10.2016 05:33

Јад и цемер. Неко ради веома одговоран посао,а плацен минимално. Треба се стално бунити и протествовати,мозда надлезни несто и побољсају. Инаце су инспекције и контроле глуве за све.

ОДГОВОРИТЕ