Hoće li Banjaluka biti bez gradskog prevoza?

Vozači gradskih i prigradskih autobusa traže poboljšanje uslova rada i povećanje plata za najmanje 20 odsto, inače će obustaviti rad.

Republika Srpska 27.10.2016 | 19:13
Hoće li Banjaluka biti bez gradskog prevoza?
Potvrdio je to predsjednik Udruženja vozača Draško Talijan.

"Idemo mirnim putem i danas ćemo vlasnicima prevozničkih firmi predati peticiju. Oni imaju rok od deset dana da ispune naše zahtjeve ili ćemo mi preduzeti radikalnije mjere. Za početak spremni smo na obustavu rada" rekao je Talijan.

Dodao je da vozači traže samo ono što je zakon propisao a to je računanje prekovremenih sati, topli obrok u novcu, plaćen prevoz, povećanje plate za najmanje 20 odsto i usklađivanje radnog vremena.

"Tolerancije neće biti ni prema jednoj stavci" izričit je Talijan.

Ističe da vozači u prigradskom saobraćaju 16 sati sjede za volanom.

"Poslodavci angažuju penzionisane vozače da prevoze putnike. Ukoliko smo premoreni mi smo potencijalne "ubice" na putevima a kamoli penzioneri sa oslabljenim vidom i zdravstvenim stanjem, kakvih ima" kazao je Talijan. 

Predsjednik Udruženja vozača kompanije "Central" Željko Trivić kaže da Akt o procjeni rizika nije dobro uređen.

"Niko sa nama nikada nije obišao nijedan krug u autobusu da vide u kojim uslovima radimo, niti se vrši revizija pomenutog dokumenta. Taj akt je donesen samo onako, iz  formalnih razloga. Vozači nemaju pravo na beneficirani radni staž ni na skraćenje radnog vremena, a naša radna mjesta sa povećanim rizikom u poslu, bi to trebalo da imaju" kazao je Trivić.

Naglasio je da je samo u firmi gdje je on zaposlen, deset  vozača na bolovanju i da je slična situacija u drugim kompanijama.

"Komisija za bolovanja ima podatke o našem zdravstvenom stanju. Lično sam operisao kičmu a poslodavci pričaju za ove što su na bolovanju da neće da rade" rekao je Trivić.

Prevoznici nisu željeli da komentarišu zahtjeve jer po njihovim riječima još uvijek ih nisu vidjeli.

"Dok ne vidim peticiju ne mogu ništa da komentarišem. Kada vidimo zahtjeve, onda ćemo zauzeti stav" rekao je predsjednik Udruženja prevoznika Goran Starčević.

Ističe da što se tiče obustave da je tu Zakon o komunalnoj djelatnosti jasan da se on mora poštovati, te da ne smije stati prevoz putnika.

Odlasci

Željko Trivić kaže da će do Nove godine 100 vozača da ode u inostranstvo.

"Da bismo zaustavili taj trend poslodavci su tražili od grada subvenciju da nam povećaju plate. Koja je to hrabrost. Pristali su na uslove iz tendera i obrću dva miliona maraka godišnje. Izvlače se na priču o poboljšanju voznog parka a mi vozimo neispravne autobuse. Gradski prevoz je rudnik zlata" rekao je Trivić.       

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

SAMO OSNIVANJE SINDIKATA

27.10.2016 17:53

Podrška vozačima i između ostalog morate osnovati sindikat.Druga stvar pošaljite pismo ministru unutrašnjih poslova RS da MUP počne kontrolisati fime i koliko sati vozi svaki od vozača.Primjeniti zakon o bezbjednosti saobraćaja

ODGOVORITE
Name

Igor

27.10.2016 20:58

Placace reket MUP-u kao sto i sad placaju i nikom nista.

Name

ZBL

27.10.2016 20:11

Isto tako vozači na medjunarodnim linijama postaju utovarivači i istovarivaču putnih torbi. Babetine se iživljavaju a najviše mrzim kada majmun stoji i,čeka da mu umorni vozač izvuče ogromnu torbu njegove gispodje. Zatim slabosu plaćeni a teže im je nego pilotima. Opasnost im je svakikolometar. Ogromnu imaju odgivornost pa neka buduplaćeni u akladu sa tim a ne da se prema njima ophode kao prema robovima. Jadan vozi cijeli dan ili noc i onda jos dva sata pere autobus pa mora na sastanke...Osim toga voze krševe koji,se vani kupe za 5000 evra i ovdje prefarba i malo dotjera. To vidite po dimu kada idete iza busa.Opet sa druge strane vkasnici jadni plaćaju velike rekete vlastima umjesto da pojačaju plate vozačima i na kraju imate majmune koji trgau inventar ili autobuske stanice razbiju. Eee nikada id nas ljudi neće biti. Svi smo velik govna...hvala na pažnji

ODGOVORITE
Name

pedja bl

27.10.2016 21:57

Ponos Krajine iz predratnog perioda Autoprevoz Banja Luka koji postoji vise od 70 godina zadnjih 15 godina vode propali oficiri koji nemaju veze sa saobracajem napravili su klan oficirski koji niko nista nesmije pitati obavljaju vise funkcija primaju po dve tri plate njima je dobro dok vozaci imaju 450 km platu koju su krvavo zaradili samo manju platu imaju cistacice nazalost i jednih i drugih .

ODGOVORITE
Name

M

28.10.2016 05:33

Jad i cemer. Neko radi veoma odgovoran posao,a placen minimalno. Treba se stalno buniti i protestvovati,mozda nadlezni nesto i poboljsaju. Inace su inspekcije i kontrole gluve za sve.

ODGOVORITE