Жене жртве рата не признају лако понижење

Оснивачкој Скупштини седмог Регионалног одбора "Удружења жена - жртава рата у Републици Српској", одржаној у приградском насељу Грбавица у Брчком, присуствовало је 17 чланица.

Република Српска 27.10.2016 | 19:45
Жене жртве рата не признају лако понижење
С њима су до сада евидентиране 453 жене које су прошле тортуру и понижења у одбрамбено - отаџбинском рату, нагласила је предсједница Удружења Божица Живковић - Раилић.

„Број није коначан. Чинимо све да охрабримо жене да се јаве и учлане у Удружење, али не иде лако. Много је оних које су доживјеле најгора понижења и носе своју муку без снаге да је подијеле с другима, без обзира на то што је то права „терапија“, јер се барем ми довољно разумијемо и схватамо“, казала је након Скупштине Божица Живковић - Раилић.

Она је подсјетила да је Закон о заштити жртава ратне тортуре у Републици Српској прошао процедуру и изразила наду да ће, у складу с планом рада Скупштине, бити усвојен до краја године.

„Удружење има потврђен статус јавног националног интереса, али тај статус не прати и одговарајућа подршка. Ми ове године нисмо добиле средства чак ни за планиране облике рехабилитације и здравствене заштите, јер је изостала обећана подршка ресорног Министарства у Влади Републике Српске“, каже Живковић - Раилић.

Чланице брчанског Регионалног одбора су на волонтеској основи припремиле свечану трпезу за своју крсну славу – Свету Петку, а подршку за будући рад тражиће, кажу, од органа власти Брчко дистрикта.



БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар