Žene žrtve rata ne priznaju lako poniženje

Osnivačkoj Skupštini sedmog Regionalnog odbora "Udruženja žena - žrtava rata u Republici Srpskoj", održanoj u prigradskom naselju Grbavica u Brčkom, prisustvovalo je 17 članica.

Republika Srpska 27.10.2016 | 19:45
Žene žrtve rata ne priznaju lako poniženje
S njima su do sada evidentirane 453 žene koje su prošle torturu i poniženja u odbrambeno - otadžbinskom ratu, naglasila je predsjednica Udruženja Božica Živković - Railić.

„Broj nije konačan. Činimo sve da ohrabrimo žene da se jave i učlane u Udruženje, ali ne ide lako. Mnogo je onih koje su doživjele najgora poniženja i nose svoju muku bez snage da je podijele s drugima, bez obzira na to što je to prava „terapija“, jer se barem mi dovoljno razumijemo i shvatamo“, kazala je nakon Skupštine Božica Živković - Railić.

Ona je podsjetila da je Zakon o zaštiti žrtava ratne torture u Republici Srpskoj prošao proceduru i izrazila nadu da će, u skladu s planom rada Skupštine, biti usvojen do kraja godine.

„Udruženje ima potvrđen status javnog nacionalnog interesa, ali taj status ne prati i odgovarajuća podrška. Mi ove godine nismo dobile sredstva čak ni za planirane oblike rehabilitacije i zdravstvene zaštite, jer je izostala obećana podrška resornog Ministarstva u Vladi Republike Srpske“, kaže Živković - Railić.

Članice brčanskog Regionalnog odbora su na volonteskoj osnovi pripremile svečanu trpezu za svoju krsnu slavu – Svetu Petku, a podršku za budući rad tražiće, kažu, od organa vlasti Brčko distrikta.



BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar